Home / Blog

Blog

Zwangerschapsgids voor Hooikoortspatiënten: Tips voor een Comfortabele Negen Maanden

Zwangerschapsgids voor Hooikoortspatiënten: Tips voor een Comfortabele Negen Maanden

Zwanger zijn brengt tal van vreugdevolle momenten, maar ook enkele uitdagingen, waaronder omgaan met hooikoorts. Terwijl je lichaam verandert en zich voorbereidt op de komst van je baby, kan je immuunsysteem op verschillende manieren reageren, soms met een verhoogde gevoeligheid voor allergieën zoals hooikoorts. In deze blog duiken we dieper in wat hooikoorts precies inhoudt, hoe het je zwangerschap kan beïnvloeden, en geven we tips om de symptomen te beheersen zonder de gezondheid van jou en je baby in gevaar te brengen. Laten we samen ontdekken hoe je deze periode comfortabeler kunt doorkomen!

 

Geen gevaar voor de baby

Hooikoorts heeft gelukkig geen directe impact op je ongeboren kind, maar het kan wel jouw slaap beïnvloeden, waardoor je sneller moe bent. Dit kan je immuunsysteem beïnvloeden, wat indirect effect kan hebben op je baby. Het is dus belangrijk om goed te rusten en indien nodig extra pauzes in te lassen overdag.

Als zowel jij als je partner hooikoorts hebben, is de kans groter dat jullie kind dit later ook zal ontwikkelen. De aanleg voor hooikoorts is namelijk al vanaf de geboorte aanwezig bij kinderen, hoewel de symptomen meestal pas na enkele jaren beginnen te verschijnen.

 

Hooikoorts tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, staat je lichaam natuurlijk niet stil. Je immuunsysteem en hormonen veranderen, wat soms verrassende effecten kan hebben op hoe je reageert op allergieën zoals hooikoorts. Het kan alle kanten op: terwijl sommige vrouwen merken dat ze meer last hebben, ervaren anderen juist minder klachten dan normaal.

Omdat de veranderingen in je immuunsysteem tijdens de zwangerschap best complex en nog niet volledig begrepen zijn, is het lastig te voorspellen hoe je precies zal reageren op hooikoorts. Elke zwangerschap is anders, dus het blijft een beetje een verrassing hoe jouw lichaam gaat reageren!

 

Tips tegen vermindering van de klachten

Als je zwanger bent is het beter om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Probeer daarom je klachten zo veel mogelijk op andere manieren te verminderen.

 

  • Kalmeer jeukende ogen met natte watje of schijfjes komkommer.
  • Draag een (zonne)bril als je naar buiten gaat om je ogen te beschermen.
  • Hang je wasgoed niet buiten te drogen, pollen kunnen zich makkelijk in textiel nestelen.
  • Houd tijdens het autorijden ramen gesloten en schakel eventueel buitenlucht ventilatie uit bij gebieden met veel pollen en grassen.
  • Smeer Vasiline aan de binnenkant van je neus, de pollen blijven zo plakken en komen niet in de slijmvliezen terecht.
  • Wrijf niet in je ogen, zo maak je de klachten alleen maar erger
  • Neem ‘s avonds een douche en was je haren, op deze manier neem je geen pollen mee in bed.
  • Sluit de deuren en ramen thuis, en lucht het huis vroeg in de ochtend. Er is vaak een piek in de hoeveelheid pollen in de lucht in de middag/ richting de avond. Vroeg in de ochtend zijn er meestal minder pollen in de lucht.
  • Eet geen honing, dit kan pollen bevatten.
  • Houd de ramen in huis gesloten of laat stuifmeel werende horren plaatsen. Wil je je huis toch nog even luchten? Doe dit dan vroeg in de ochtend of na een regenbui.

 

Medicatie tegen de hooikoorts

Als je ondanks de eerder genoemde adviezen nog steeds flink last hebt van hooikoorts, zijn er gelukkig nog tal van andere middelen die je veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.

Het is over het algemeen veilig om de meeste hooikoortsmedicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar niet allemaal. Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar, zoals neussprays, oogdruppels en tabletten, afhankelijk van de specifieke symptomen die je ervaart. Voor nauwkeurig advies over welke hooikoortsmedicijnen veilig zijn tijdens de zwangerschap, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Vaak is het niet nodig om hooikoortsmedicijnen dagelijks in te nemen. Gebruik ze alleen wanneer je symptomen ervaart of verwacht symptomen te krijgen.

Neussprays zijn een handige optie omdat ze meestal alleen op de neus werken en niet veel van het medicijn in je bloed laten komen, wat betekent dat het risico voor je baby minimaal is. Er zijn twee soorten neussprays: één met antihistaminica tegen allergieën, zoals Levocabastine en Azelastine, en de andere met ontstekingsremmers, zoals Beclometason, Budesonide en Fluticason.

Oogdruppels werken op dezelfde manier, waarbij de medicatie meestal niet veel in je bloed terechtkomt. Voorbeelden zijn Levocabastine en Azelastine.

Als neussprays en oogdruppels niet genoeg helpen, kun je tabletten overwegen. Deze komen meer in je bloedbaan en kunnen dus ook bij je baby terechtkomen. Maar er zijn enkele veilige opties tijdens de zwangerschap, zoals Cetirizine en Loratadine. Homeopathische middelen, zoals Pollinosan van A. Vogel, kunnen ook worden gebruikt, maar het kan wat langer duren voordat je resultaat ziet, en hun effectiviteit is niet wetenschappelijk bewezen."

 

https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/hooikoorts-en-zwanger/

https://www.puurgeboortecentrum.nl/nl/kennisbank/zwangerschap/hooikoorts#:~:text=Hooikoorts%2C%20ook%20wel%20pollen%2Dallergie,zwangere%20vrouw%20minder%20fit%20voelt.

https://www.zwangerenportaal.nl/hooikoorts-tijdens-de-zwangerschap

https://www.longfonds.nl/longziekten/astma/prikkels/hooikoorts

https://mijnluchtwegallergie.nl/hooikoorts/hooikoorts-en-astma/#:~:text=Hooikoorts%20en%20astma%20gaan%20hand%20in%20hand&text=Acht%20van%20de%20tien%20mensen,zullen%20astmaklachten%20vaak%20ook%20afnemen.

https://www.hooikoorts.com/symptomen/benauwdheid/

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenfolders/hooikoorts-fldr-q3rq15250784379b4c#274061b2-1702-424e-847e-eb89d9e44ef5

Dubbele luchtweg uitdaging: hooikoorts en astma

Dubbele luchtweg uitdaging: hooikoorts en astma

Snotteren en sniffen zodra de zon begint te schijnen? Last van een verstopte neus of van niesbuien in het voorjaar en de zomer? Hooikoorts doet zich voor in de lente en zomer. Als je hier last van hebt, betekent dit dat je allergisch bent voor stuifmeel. Dit stuifmeel komt van bloeiende bomen, grassen en planten. Wanneer deze beginnen te bloeien, kun je meer problemen ervaren met je luchtwegen. Voor mensen met astma is dit een extra probleem.

 

Benauwdheid

Zowel hooikoorts als astma zijn aandoeningen van de luchtwegen waarbij de ademhaling reageert op bepaalde deeltjes die worden ingeademd. Bij hooikoorts zorgen pollen van bloeiende planten en grassen voor een reactie in de bovenste luchtwegen, wat vaak leidt tot ontstoken neus slijmvliezen en problemen met ademhalen door de neus. Hoewel benauwdheid minder vaak voorkomt bij hooikoorts, kan het toch een symptoom zijn.

Mensen met astma ondervinden vaak ontstekingen en vernauwingen in de luchtwegen, wat de luchtstroom belemmert en benauwdheid of kortademigheid veroorzaakt. Dus, benauwdheid kan bij beide aandoeningen voorkomen, hoewel het bij astma vaker en intenser is.

Als je zowel astma als hooikoorts hebt, loop je een groter risico op astma-aanvallen vergeleken met mensen die alleen astma hebben. Dit komt doordat pollen, die de hooikoorts veroorzaken, ook astma-aanvallen kunnen triggeren.

 

 

Hooikoorts en astma gaan hand in hand

Hooikoorts, astma, voedselallergie en eczeem vallen onder de paraplu van het atopisch syndroom, wat betekent dat ze vaak samen voorkomen bij dezelfde persoon. Deze aandoeningen zijn meestal erfelijk en beginnen vaak op jonge leeftijd. Het patroon waarin ze verschijnen – eerst eczeem en voedselallergieën in de kinderjaren, gevolgd door hooikoorts, en soms later astma – staat bekend als de allergische mars. Gelukkig nemen bij veel mensen de klachten af naarmate ze ouder worden.

Hooikoorts en astma zijn vaak met elkaar verbonden. Veel mensen met astma, ongeveer acht op de tien, ervaren ook allergische reacties zoals hooikoorts. Daarnaast ontwikkelt ongeveer veertig procent van de mensen met hooikoorts uiteindelijk ook astma. Wanneer de hooikoorts symptomen afnemen, nemen ook vaak de astmaklachten af. Andersom geldt dat goed beheerste astma kan helpen de allergische reactie op pollen, en dus hooikoortsklachten, te verminderen. Kortom, hooikoorts en astma beïnvloeden elkaar vaak.

 

Geen duidelijke oorzaak

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom, weten we dat hooikoorts astma-aanvallen kan verergeren. Medici erkennen dit verband ook. Daarom is het belangrijk om je dokter te laten weten of je naast astma ook hooikoorts hebt, en andersom. Zo kan je arts je beter helpen en adviseren.

Overheerst door hooikoorts: de strijd aan gaan met de pollenkalender

Overheerst door hooikoorts: de strijd aan gaan met de pollenkalender

Hooikoorts is een veel voorkomende allergische reactie op pollen van grassen, bomen, planten, kruiden en bloemen. Deze reactie kan leiden tot vervelende symptomen als jeukende ogen, een loopneus, niezen en benauwdheid. Pollen allergieën worden vaak verergerd door bepaalde soorten pollen die in verschillende seizoenen vrijkomen. Om mensen te helpen hun allergie te beheersen en te verminderen, is er de pollenkalender. In deze blog wordt uitgelegd hoe je de hooikoorts pollenkalender kunt gebruiken, zodat mensen zich beter kunnen voorbereiden en hun symptomen kunnen verminderen.

  

Wat zijn pollen en wat is een pollenallergie?

Pollen of stuifmeel spelen een grote rol in de bevruchting van planten, bloemen, bomen en grassen. Stuifmeel wordt gemaakt in de meeldraden van mannelijke bloemen en is eigenlijk een plantaardig zaad. Het stuifmeel moet via de wind of via de pootjes van insecten, op de stamper van een soortgelijke bloem terechtkomen en dan vindt bevruchting plaats.

 

Bij een pollen allergie of hooikoorts ben je allergisch voor het stuifmeel van bomen, bloemen, grassen en planten. Wanneer de pollen in aanraking komen met het slijmvlies van je neus, ogen of keel, maakt je lichaam een stofje histamine aan. Histamine zorgt er onder andere voor dat je slijmvliezen opzwellen en irriteren, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

  

Welke soorten pollen zijn er?

Pollen zijn er in twee verschillende soorten: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Hooikoorts en pollen allergieën komen voornamelijk door de eerstgenoemde soort. Er is gebleken dat er voor bepaalde pollen een hogere gevoeligheid is. Hieronder lees je de meest voorkomende.

 

Pollen van bomen

Alle bomen verspreiden pollen, maar er zijn een paar boomsoorten waarbij het stuifmeel bekend is voor hooikoortspatiënten. Dit zijn de berk, de els en de hazelaar.

 

Pollen van Planten/(on)kruiden

Bij planten en kruiden zijn vooral de pollen van de Ambrosia, Bijvoet, Weegbree en Zuring bekend om hun stuifmeel, die bij hooikoortspatiënten klachten kunnen geven. Deze planten bloeien vooral in de zomer en het najaar.

 

Pollen van gras

Het pollen van gras is de meest voorkomende trigger voor een allergische reactie. Er zijn veel mensen met hooikoorts die specifiek een allergie voor gras hebben. Vanwege de grote variatie aan grassen die achter elkaar bloeien, kan de periode waarin graspollen in de lucht zijn lang duren. De eerste pollen van verschillende grassen verschijnen meestal begin mei, gevolgd door een uitgebreide bloeiperiode in juni. Dit kan een moeilijke tijd zijn voor mensen met een grasallergie, omdat de symptomen van grasallergie overlappen met die van hooikoorts. Sommige mensen kunnen ook huiduitslag rond de mond ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, bananen, appels, druiven en perziken, vanwege de gelijkenis van eiwitten met die in grasstuifmeel.

 

Wat is een pollenkalender en hoe werkt het?

Wanneer je zonder zorgen naar buiten wilt voor bijvoorbeeld een picknick of een wandeling, kan de pollenkalender van Nederland je precies laten zien wanneer je moet uitkijken voor je pollenallergie.

 

De pollenkalender valt op meerdere manieren te gebruiken:

  • Je kunt in deze kalender precies zien wanneer de pollen waar je allergisch voor bent voorkomen
  • Je kunt in deze pollenkalender zien voor welke pollen je waarschijnlijk allergisch bent, afhankelijk van in welke maanden je last hebt van allergische reacties.

 

Benieuwd naar wanneer welke soort pollen in welke tijd van het jaar groeien? 

 

Als je allergisch bent voor pollen, is het handig om een allergietest te laten doen bij je huisarts. Met de pollenkalender kun je zien welke pollen in welke maanden actief zijn en wanneer je extra moet voorbereiden. Als je niet zeker weet voor welke pollen je allergisch bent, kun je ook de huisarts raadplegen en de pollenkalender gebruiken om een betere inschatting te maken. Als je alleen in bepaalde maanden last hebt van klachten, kan dit een indicatie zijn voor welke pollen je allergisch bent. In de maanden mei tot en met september zijn er veel verschillende soorten pollen in de lucht, waardoor het lastiger is om te bepalen voor welke pollen je allergisch bent. In dat geval is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

 

Andere tools

Een ander hulpmiddel is de pollenradar of de hooikoorts radar. Deze tonen aan of er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Er is gekeken naar bloeiperioden van de pollen die sterk allergeen zijn en in dat geval ook vaak verantwoordelijk zijn voor veel voorkomende hooikoortsklachten.

 

 

Bronnen:

Allegra

Alles over allergie

A.Vogel

Hooikoorts.com

Hooikoortsradar