Home / Blog / Zwangerschapsgids voor Hooikoortspatiënten: Tips voor een Comfortabele Negen Maanden
Zwangerschapsgids voor Hooikoortspatiënten: Tips voor een Comfortabele Negen Maanden

Zwangerschapsgids voor Hooikoortspatiënten: Tips voor een Comfortabele Negen Maanden

Zwanger zijn brengt tal van vreugdevolle momenten, maar ook enkele uitdagingen, waaronder omgaan met hooikoorts. Terwijl je lichaam verandert en zich voorbereidt op de komst van je baby, kan je immuunsysteem op verschillende manieren reageren, soms met een verhoogde gevoeligheid voor allergieën zoals hooikoorts. In deze blog duiken we dieper in wat hooikoorts precies inhoudt, hoe het je zwangerschap kan beïnvloeden, en geven we tips om de symptomen te beheersen zonder de gezondheid van jou en je baby in gevaar te brengen. Laten we samen ontdekken hoe je deze periode comfortabeler kunt doorkomen!

 

Geen gevaar voor de baby

Hooikoorts heeft gelukkig geen directe impact op je ongeboren kind, maar het kan wel jouw slaap beïnvloeden, waardoor je sneller moe bent. Dit kan je immuunsysteem beïnvloeden, wat indirect effect kan hebben op je baby. Het is dus belangrijk om goed te rusten en indien nodig extra pauzes in te lassen overdag.

Als zowel jij als je partner hooikoorts hebben, is de kans groter dat jullie kind dit later ook zal ontwikkelen. De aanleg voor hooikoorts is namelijk al vanaf de geboorte aanwezig bij kinderen, hoewel de symptomen meestal pas na enkele jaren beginnen te verschijnen.

 

Hooikoorts tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, staat je lichaam natuurlijk niet stil. Je immuunsysteem en hormonen veranderen, wat soms verrassende effecten kan hebben op hoe je reageert op allergieën zoals hooikoorts. Het kan alle kanten op: terwijl sommige vrouwen merken dat ze meer last hebben, ervaren anderen juist minder klachten dan normaal.

Omdat de veranderingen in je immuunsysteem tijdens de zwangerschap best complex en nog niet volledig begrepen zijn, is het lastig te voorspellen hoe je precies zal reageren op hooikoorts. Elke zwangerschap is anders, dus het blijft een beetje een verrassing hoe jouw lichaam gaat reageren!

 

Tips tegen vermindering van de klachten

Als je zwanger bent is het beter om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Probeer daarom je klachten zo veel mogelijk op andere manieren te verminderen.

 

  • Kalmeer jeukende ogen met natte watje of schijfjes komkommer.
  • Draag een (zonne)bril als je naar buiten gaat om je ogen te beschermen.
  • Hang je wasgoed niet buiten te drogen, pollen kunnen zich makkelijk in textiel nestelen.
  • Houd tijdens het autorijden ramen gesloten en schakel eventueel buitenlucht ventilatie uit bij gebieden met veel pollen en grassen.
  • Smeer Vasiline aan de binnenkant van je neus, de pollen blijven zo plakken en komen niet in de slijmvliezen terecht.
  • Wrijf niet in je ogen, zo maak je de klachten alleen maar erger
  • Neem ‘s avonds een douche en was je haren, op deze manier neem je geen pollen mee in bed.
  • Sluit de deuren en ramen thuis, en lucht het huis vroeg in de ochtend. Er is vaak een piek in de hoeveelheid pollen in de lucht in de middag/ richting de avond. Vroeg in de ochtend zijn er meestal minder pollen in de lucht.
  • Eet geen honing, dit kan pollen bevatten.
  • Houd de ramen in huis gesloten of laat stuifmeel werende horren plaatsen. Wil je je huis toch nog even luchten? Doe dit dan vroeg in de ochtend of na een regenbui.

 

Medicatie tegen de hooikoorts

Als je ondanks de eerder genoemde adviezen nog steeds flink last hebt van hooikoorts, zijn er gelukkig nog tal van andere middelen die je veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap.

Het is over het algemeen veilig om de meeste hooikoortsmedicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar niet allemaal. Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar, zoals neussprays, oogdruppels en tabletten, afhankelijk van de specifieke symptomen die je ervaart. Voor nauwkeurig advies over welke hooikoortsmedicijnen veilig zijn tijdens de zwangerschap, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Vaak is het niet nodig om hooikoortsmedicijnen dagelijks in te nemen. Gebruik ze alleen wanneer je symptomen ervaart of verwacht symptomen te krijgen.

Neussprays zijn een handige optie omdat ze meestal alleen op de neus werken en niet veel van het medicijn in je bloed laten komen, wat betekent dat het risico voor je baby minimaal is. Er zijn twee soorten neussprays: één met antihistaminica tegen allergieën, zoals Levocabastine en Azelastine, en de andere met ontstekingsremmers, zoals Beclometason, Budesonide en Fluticason.

Oogdruppels werken op dezelfde manier, waarbij de medicatie meestal niet veel in je bloed terechtkomt. Voorbeelden zijn Levocabastine en Azelastine.

Als neussprays en oogdruppels niet genoeg helpen, kun je tabletten overwegen. Deze komen meer in je bloedbaan en kunnen dus ook bij je baby terechtkomen. Maar er zijn enkele veilige opties tijdens de zwangerschap, zoals Cetirizine en Loratadine. Homeopathische middelen, zoals Pollinosan van A. Vogel, kunnen ook worden gebruikt, maar het kan wat langer duren voordat je resultaat ziet, en hun effectiviteit is niet wetenschappelijk bewezen."

 

https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/hooikoorts-en-zwanger/

https://www.puurgeboortecentrum.nl/nl/kennisbank/zwangerschap/hooikoorts#:~:text=Hooikoorts%2C%20ook%20wel%20pollen%2Dallergie,zwangere%20vrouw%20minder%20fit%20voelt.

https://www.zwangerenportaal.nl/hooikoorts-tijdens-de-zwangerschap

https://www.longfonds.nl/longziekten/astma/prikkels/hooikoorts

https://mijnluchtwegallergie.nl/hooikoorts/hooikoorts-en-astma/#:~:text=Hooikoorts%20en%20astma%20gaan%20hand%20in%20hand&text=Acht%20van%20de%20tien%20mensen,zullen%20astmaklachten%20vaak%20ook%20afnemen.

https://www.hooikoorts.com/symptomen/benauwdheid/

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenfolders/hooikoorts-fldr-q3rq15250784379b4c#274061b2-1702-424e-847e-eb89d9e44ef5