Home / Blog / Dubbele luchtweg uitdaging: hooikoorts en astma
Dubbele luchtweg uitdaging: hooikoorts en astma

Dubbele luchtweg uitdaging: hooikoorts en astma

Snotteren en sniffen zodra de zon begint te schijnen? Last van een verstopte neus of van niesbuien in het voorjaar en de zomer? Hooikoorts doet zich voor in de lente en zomer. Als je hier last van hebt, betekent dit dat je allergisch bent voor stuifmeel. Dit stuifmeel komt van bloeiende bomen, grassen en planten. Wanneer deze beginnen te bloeien, kun je meer problemen ervaren met je luchtwegen. Voor mensen met astma is dit een extra probleem.

 

Benauwdheid

Zowel hooikoorts als astma zijn aandoeningen van de luchtwegen waarbij de ademhaling reageert op bepaalde deeltjes die worden ingeademd. Bij hooikoorts zorgen pollen van bloeiende planten en grassen voor een reactie in de bovenste luchtwegen, wat vaak leidt tot ontstoken neus slijmvliezen en problemen met ademhalen door de neus. Hoewel benauwdheid minder vaak voorkomt bij hooikoorts, kan het toch een symptoom zijn.

Mensen met astma ondervinden vaak ontstekingen en vernauwingen in de luchtwegen, wat de luchtstroom belemmert en benauwdheid of kortademigheid veroorzaakt. Dus, benauwdheid kan bij beide aandoeningen voorkomen, hoewel het bij astma vaker en intenser is.

Als je zowel astma als hooikoorts hebt, loop je een groter risico op astma-aanvallen vergeleken met mensen die alleen astma hebben. Dit komt doordat pollen, die de hooikoorts veroorzaken, ook astma-aanvallen kunnen triggeren.

 

 

Hooikoorts en astma gaan hand in hand

Hooikoorts, astma, voedselallergie en eczeem vallen onder de paraplu van het atopisch syndroom, wat betekent dat ze vaak samen voorkomen bij dezelfde persoon. Deze aandoeningen zijn meestal erfelijk en beginnen vaak op jonge leeftijd. Het patroon waarin ze verschijnen – eerst eczeem en voedselallergieën in de kinderjaren, gevolgd door hooikoorts, en soms later astma – staat bekend als de allergische mars. Gelukkig nemen bij veel mensen de klachten af naarmate ze ouder worden.

Hooikoorts en astma zijn vaak met elkaar verbonden. Veel mensen met astma, ongeveer acht op de tien, ervaren ook allergische reacties zoals hooikoorts. Daarnaast ontwikkelt ongeveer veertig procent van de mensen met hooikoorts uiteindelijk ook astma. Wanneer de hooikoorts symptomen afnemen, nemen ook vaak de astmaklachten af. Andersom geldt dat goed beheerste astma kan helpen de allergische reactie op pollen, en dus hooikoortsklachten, te verminderen. Kortom, hooikoorts en astma beïnvloeden elkaar vaak.

 

Geen duidelijke oorzaak

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom, weten we dat hooikoorts astma-aanvallen kan verergeren. Medici erkennen dit verband ook. Daarom is het belangrijk om je dokter te laten weten of je naast astma ook hooikoorts hebt, en andersom. Zo kan je arts je beter helpen en adviseren.