Home / Blog / Overheerst door hooikoorts: de strijd aan gaan met de pollenkalender
Overheerst door hooikoorts: de strijd aan gaan met de pollenkalender

Overheerst door hooikoorts: de strijd aan gaan met de pollenkalender

Hooikoorts is een veel voorkomende allergische reactie op pollen van grassen, bomen, planten, kruiden en bloemen. Deze reactie kan leiden tot vervelende symptomen als jeukende ogen, een loopneus, niezen en benauwdheid. Pollen allergieën worden vaak verergerd door bepaalde soorten pollen die in verschillende seizoenen vrijkomen. Om mensen te helpen hun allergie te beheersen en te verminderen, is er de pollenkalender. In deze blog wordt uitgelegd hoe je de hooikoorts pollenkalender kunt gebruiken, zodat mensen zich beter kunnen voorbereiden en hun symptomen kunnen verminderen.

  

Wat zijn pollen en wat is een pollenallergie?

Pollen of stuifmeel spelen een grote rol in de bevruchting van planten, bloemen, bomen en grassen. Stuifmeel wordt gemaakt in de meeldraden van mannelijke bloemen en is eigenlijk een plantaardig zaad. Het stuifmeel moet via de wind of via de pootjes van insecten, op de stamper van een soortgelijke bloem terechtkomen en dan vindt bevruchting plaats.

 

Bij een pollen allergie of hooikoorts ben je allergisch voor het stuifmeel van bomen, bloemen, grassen en planten. Wanneer de pollen in aanraking komen met het slijmvlies van je neus, ogen of keel, maakt je lichaam een stofje histamine aan. Histamine zorgt er onder andere voor dat je slijmvliezen opzwellen en irriteren, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt.

  

Welke soorten pollen zijn er?

Pollen zijn er in twee verschillende soorten: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Hooikoorts en pollen allergieën komen voornamelijk door de eerstgenoemde soort. Er is gebleken dat er voor bepaalde pollen een hogere gevoeligheid is. Hieronder lees je de meest voorkomende.

 

Pollen van bomen

Alle bomen verspreiden pollen, maar er zijn een paar boomsoorten waarbij het stuifmeel bekend is voor hooikoortspatiënten. Dit zijn de berk, de els en de hazelaar.

 

Pollen van Planten/(on)kruiden

Bij planten en kruiden zijn vooral de pollen van de Ambrosia, Bijvoet, Weegbree en Zuring bekend om hun stuifmeel, die bij hooikoortspatiënten klachten kunnen geven. Deze planten bloeien vooral in de zomer en het najaar.

 

Pollen van gras

Het pollen van gras is de meest voorkomende trigger voor een allergische reactie. Er zijn veel mensen met hooikoorts die specifiek een allergie voor gras hebben. Vanwege de grote variatie aan grassen die achter elkaar bloeien, kan de periode waarin graspollen in de lucht zijn lang duren. De eerste pollen van verschillende grassen verschijnen meestal begin mei, gevolgd door een uitgebreide bloeiperiode in juni. Dit kan een moeilijke tijd zijn voor mensen met een grasallergie, omdat de symptomen van grasallergie overlappen met die van hooikoorts. Sommige mensen kunnen ook huiduitslag rond de mond ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, bananen, appels, druiven en perziken, vanwege de gelijkenis van eiwitten met die in grasstuifmeel.

 

Wat is een pollenkalender en hoe werkt het?

Wanneer je zonder zorgen naar buiten wilt voor bijvoorbeeld een picknick of een wandeling, kan de pollenkalender van Nederland je precies laten zien wanneer je moet uitkijken voor je pollenallergie.

 

De pollenkalender valt op meerdere manieren te gebruiken:

  • Je kunt in deze kalender precies zien wanneer de pollen waar je allergisch voor bent voorkomen
  • Je kunt in deze pollenkalender zien voor welke pollen je waarschijnlijk allergisch bent, afhankelijk van in welke maanden je last hebt van allergische reacties.

 

Benieuwd naar wanneer welke soort pollen in welke tijd van het jaar groeien? 

 

Als je allergisch bent voor pollen, is het handig om een allergietest te laten doen bij je huisarts. Met de pollenkalender kun je zien welke pollen in welke maanden actief zijn en wanneer je extra moet voorbereiden. Als je niet zeker weet voor welke pollen je allergisch bent, kun je ook de huisarts raadplegen en de pollenkalender gebruiken om een betere inschatting te maken. Als je alleen in bepaalde maanden last hebt van klachten, kan dit een indicatie zijn voor welke pollen je allergisch bent. In de maanden mei tot en met september zijn er veel verschillende soorten pollen in de lucht, waardoor het lastiger is om te bepalen voor welke pollen je allergisch bent. In dat geval is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

 

Andere tools

Een ander hulpmiddel is de pollenradar of de hooikoorts radar. Deze tonen aan of er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Er is gekeken naar bloeiperioden van de pollen die sterk allergeen zijn en in dat geval ook vaak verantwoordelijk zijn voor veel voorkomende hooikoortsklachten.

 

 

Bronnen:

Allegra

Alles over allergie

A.Vogel

Hooikoorts.com

Hooikoortsradar