Home / Blog / De 6 gouden tips om eczeem bij jouw baby te verminderen
De 6 gouden tips om eczeem bij jouw baby te verminderen

De 6 gouden tips om eczeem bij jouw baby te verminderen

Heeft jouw baby last van rode eczeem plekken op de huid die ontzettend jeuken  en zitten er overal korstjes, bultjes, kloofjes en schilfers? Dan praten we over eczeem. Want ook al lijkt het krabben een verlichtende werking te geven, zorgt het er alleen maar voor dat de jeuk en het eczeem erger worden. Daarom delen wij in deze blog de beste tips en adviezen voor het behandelen van eczeem en het verminderen van de jeuk bij jouw baby. 


“Eczeem kan een heel grote impact op kinderen en het hele gezin hebben. Zorgvuldige begeleiding en voorlichting kunnen zo veel leed voorkomen en verminderen.”

- Thomas Rustemeyer, Professor and dermatoloog.1. Stop met krabben

  Eczeem en jeuk gaan vaak hand in hand. Voorkom krabben. Stoppen met krabben kan helpen om zowel het eczeem als de jeuk te verminderen.  

  • Knip de nagels van uw mini vaak. Wanneer uw baby blijft krabben houdt de aandoening in stand en wordt de beschadigde huid continu verder beschadigd. 
  • U kunt sokjes of wantjes om de handen van uw mini doen. Dit helpt het verder beschadigen de huid te voorkomen. 
  • Zoek afleiding voor uw kind, als hij of zij begint met krabben. Bijv voorlezen of een spelletje doen. Ook dit kan helpen om minder aan de jeuk te denken en dus minder de huid te beschadigen
  • Klop zachtjes op de huid, hierdoor wordt de huid niet beschadigd.


  2. Voorkom dat de huid uitdroogt

   Een droge huid is namelijk nog gevoeliger en geeft nog meer jeuk. Deze onderstaande tips helpt een uitdrogende huid voorkomen:

   • Probeer het gebruik van shampoo, zeep en badschuim te vermijden of te verminderen.
   • Bij vorst dient de huid extra beschermd te worden, omdat de kou de huid uitdroogt en daardoor jeuk geeft. 
   • Smeer de huid na het douchen in met een vette crème of cetomacrogol zalf. 
   • Havermout in het badje kan ervoor zorgen dat de jeuk en roodheid minder wordt terwijl de vochtbalans wordt hersteld.

   Gebruik zo min mogelijk water tegen uitdroging van de huid: 

   • Ga niet meer dan 2 of 3 keer per week onder de douche of in het bad. Zorg bij het douchen dat het water niet te warmer is dan 37 graden en blijf niet langer dan 5 minuten in bad of onder de douche. 
   • Was ook zo min mogelijk de handen.

    
   3. Gebruik de kou

    De kou kan namelijk de jeuk verminderen en is op meerdere manieren toe te passen. Daarbij is het wel van belang om je kleintje in de gaten te houden op snelle temperatuurdaling:

    • Gebruik een zalf die een gekoelde basis heeft. Dit zal een kalmerend effect hebben. 
    • Wikkel een koud element (coolpack, ijsblok, zak diepvries doperwten) in een theedoek en leg dit op de jeukende gebieden, om jeukaanvallen te verminderen


    4. Kledingkeuze

     Je kleding is een groot gedeelte van de dag in contact met je huid. Ook dit kan jeuk verergeren

     • Kies daarom voor kleding met zachte en natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde. 
     • Schurende kleding zoals wol en niet ademende stoffen zoals nylon kunnen dus het beste vermeden worden. Loszittende kleding is een betere keuze.  
     • Ook bestaat er eczeemkleding, dit is gemaakt van 100% natuurlijke materialen: Lyocell en Zink, dit verzorgd en herstelt de huid 


     5. Zonlicht

      Een beetje zon kan de klachten verminderen, maar tegelijkertijd onttrekt zonlicht ook vocht waardoor de droge huid nog droger wordt. De jonge huid is nog erg dun. Vermijd de zon daarom tussen 10 uur ´s ochtends en 4 uur ´s middags zo veel mogelijk. Zoek zo veel mogelijk schaduw op, maar vergeet ook zeker in de schaduw goed te smeren.      6. Overige tips

       Naast de bovenstaande tips zijn hieronder nog wat overige tips die zouden kunnen helpen bij het verminderen van eczeem bij jouw baby. 

       • Gebruik geen wasverzachters, omdat die vaak in kleding achterblijft en daardoor jeuk kan veroorzaken
       • Stress en infecties zijn geen directe oorzaak, maar kunnen wel de klachten verergeren door het immuunsysteem op te jagen
       • Een koele slaapkamer met goede ventilatie werkt beter. Slaap onder een of meerdere lakens in plaats van een dekbed. 
       • Zorg voor een goede ventilatie in het algemeen. Droge lucht kan namelijk het eczeem en dus ook de jeuk verergeren. 
       • Ga naar een dermatoloog voor gepersonaliseerd advies en een behandelplan dat aansluit. Eczeem kan namelijk een heel grote impact hebben op kinderen en het hele gezin. Zorgvuldige begeleiding en voorlichting kunnen veel leed voorkomen en verminderen.

       Samenvattend slotwoord

       Het hebben van eczeem kan een hele frustrerende aandoening zijn, voor zowel jou als voor je mini. Gelukkig bestaan er verschillende tips en strategieën die hulp kunnen bieden om de symptomen te verlichten en de huid te kalmeren. Zo is het hydrateren van de huid enorm van belang en moet je uitdroging zien te voorkomen. Ook het vermijden van irriterende stoffen als parfum, zeep en shampoo is belangrijk om de huid te beschermen. Als allerlaatste tip is het verstandig om advies te winnen bij een dermatoloog voor een gepersonaliseerd behandelplan, om zo de ernstige klachten te behandelen. Met de juiste aanpak en zorg kan eczeem goed worden beheerst en kunnen de klachten verminderd worden.        Bronnen

       Arts en Zorg

       De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

       Eucerin

       Isala

       UMCG