Startpagina / Nieuws

Nieuws

Gastblog Vini Mini met Pure Goat Company

Gastblog Vini Mini met Pure Goat Company

Vini Mini: gezond & gelukkig leven zonder voedselallergie voor alle Mini’s!

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op de eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen. Die eiwitten noem je dan allergenen. De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen in Nederland zijn voor melk, ei, pinda, noten, soja, vis en tarwe.

Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie?

Bij een voedselallergie speelt het afweersysteem een rol en bij voedselintolerantie niet. Bij een voedselallergie gaat het immuunsysteem in de aanval en daardoor krijg je meestal snel na het eten van het voedingsmiddel klachten.

Intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie, waarbij het lichaam moeite heeft met de vertering van melksuikers; en glutenintolerantie (coeliakie). Klachten die hier optreden zijn vaak maag- en darmklachten en kunnen soms pas veel later optreden, waardoor het vaak moeilijk is om een intolerantie te herkennen.

Aantal kinderen met voedselallergie is verdubbeld in de afgelopen 10 jaar

Steeds meer kinderen hebben een voedselallergie. Ongeveer 7% van alle kinderen in Nederland heeft een voedselallergie en dit aantal is in de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld!

Maar hoe komt dit nou? Er zijn verschillende elementen die van invloed kunnen zijn op het krijgen van een voedselallergie.

Eczeem is de grootste risicofactor voor het krijgen van een voedselallergie

Veel mensen denken dat eczeem een reactie is op een voedselallergie, maar dit is echter omgekeerd.

In de wetenschappelijke onderzoeken zijn ze er namelijk achter gekomen dat kindjes allergisch kunnen worden via de huid.

Als jouw Mini dus eczeem heeft, kunnen de allergenen (zoals een pinda) via de kapotte huid naar binnen komen. Het afweersysteem van jouw Mini begrijpt niet wat dit is en gaat gelijk antistoffen aanmaken.

Als je dan vervolgens via de juiste route de pinda geeft (namelijk via het maag-darmkanaal), kan je Mini een allergische reactie krijgen!

Daarom is vroeg geven van allergenen aan je baby zo belangrijk

De meeste kindjes krijgen eczeem rond de 4 maanden. Als je dan zorgt dat je tegelijkertijd allergenen gaat geven op de juiste manier, dus via het eten, snapt het lichaam van je Mini dat het “goed” is.

Ook voor kindjes zonder eczeem is het advies om vroeg te starten met allergenen

Voor kindjes met eczeem is het van belang dat je vóór de leeftijd van 6 maanden start met het geven van pinda en ei. En voor alle andere kindjes is het algemene advies van het Voedingscentrum en consultatiebureau om te starten met het geven van pinda en ei vóór de leeftijd van 8 maanden.

Daarna is het belangrijk dat je gedurende 6 maanden lang wekelijks pinda en ei blijft geven, om te voorkomen dat je Mini uiteindelijk toch niet allergisch wordt.

80% van de pinda & ei-allergieën kan voorkomen worden!

Recente wetenschappelijke studies (EAT, LEAP, PETIT, NL Peanut) laten zien dat door het vroeg en vaak geven van allergenen (zoals pinda en ei) de kans op een voedselallergie drastisch vermindert.

Mogelijk werkt vroege introductie van melk ook preventief

De bovenstaande wetenschappelijke studies zijn gedaan naar pinda en ei, maar wellicht werkt vroege introductie van melk ook preventief.

Zo is de conclusie van een onderzoek in 2020* dat het dagelijks geven van een kleine hoeveelheid koemelk (naast de borstvoeding) de kans op een latere koemelkallergie kan verminderen. Verdere studies moeten dit nog ondersteunen, maar het eerste bewijs is er.

Omdat de eiwitstructuur van koeienmelk en geitenmelk in veel opzichten vergelijkbaar is **; zou deze conclusie mogelijk ook voor geitenmelk gemaakt kunnen worden.

85% van de kindjes groeit over melkallergie heen

Melkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Maar er is gelukkig goed nieuws, want ongeveer 85% groeit over deze allergie heen voor het 5e levensjaar! Voor pinda en noten is dit slechts 20%.

Hoe weet ik of mijn kindje allergisch is?

Je kindje kan een reactie krijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Er is een verschil tussen een acute reactie en een latere reactie.

 • Met acute reactie wordt hier een IgE-gemedieerde reactie bedoeld, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit:
 • huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht)
 • overgeven
 • rode tranende ogen
 • loopneus
 • piepende in- of uitademing.
 • Een latere reactie volgt pas na 2 uur of de volgende dag of zelfs nog later. Dit is geen teken van een IgE-gemedieerde allergie, maar is natuurlijk ook ontzettend vervelend voor jou en jouw Mini. De meest voorkomende klachten zijn huiduitslag of buikpijn/krampjes.

Als je denkt dat je kindje allergisch is, kun je een eetdagboek bijhouden om na te gaan waar de reactie op kan zijn. Zeker als het een latere reactie is, is dit soms best wel een puzzel. Want krampjes hebben ze wel vaker…

Bel altijd even de huisarts of consultatiebureau om dit te bespreken en eventueel verder uit te zoeken.

Vini Mini: De gezonde, makkelijke en betrouwbare manier om allergenen te geven aan je baby  

Wij zijn Laurie Lancee en Jozien Boersma en samen hebben we Vini Mini opgericht. Onze wereld veranderde toen we moeder werden; helemaal toen Viggo, het zoontje van Laurie, een ernstige allergische reactie kreeg toen hij 6 maanden oud was. Gelukkig hebben we door het vroeg en vaak geven van allergenen een voedselallergie kunnen voorkomen bij Viggo.

Hieruit werd Vini Mini geboren, omdat wij vinden dat iedere Mini recht heeft op een gelukkig, gezond en zorgeloos leven zonder voedselallergie.

Met onze supplementen willen we ouders helpen om op een gezonde, makkelijke en betrouwbare manier allergenen te geven aan hun Mini. Het supplement kan eenvoudig worden toegevoegd aan het groente-of fruithapje.

Allereerst hebben we een test gemaakt, in samenwerking met een kinderarts-allergoloog, om te bepalen welk product het beste bij jouw Mini past. Na het beantwoorden van een paar vragen over leeftijd, familiaire aanleg, eerdere reacties en eczeem; kun je zien of je jouw Mini het beste in drie of in zes kleinere stappen de eerste keer pinda kunt geven.

Je kunt hiervoor starten met onze mijn eerste pinda in 3 (of 6) stappen waarbij je oplopende hoeveelheden pinda geeft aan je Mini om te kijken of er een reactie is op pinda.

Als dit goed gaat, kun je verder gaan met onze mijn eerste pinda Opvolgkit, waarbij je gedurende 6 maanden wekelijks een schepje pinda toevoegt aan het hapje van je Mini.

Start nu met het geven van pinda aan je Mini!

Wil je nou ook starten met pinda geven aan je Mini? Doe dan eerst onze test om te kijken welke producten het meest geschikt zijn voor jouw Mini.

Heb je nog vragen; dan helpen we je graag! Je kunt contact opnemen met info@vinimini.nl.

Liefs,

Laurie & Jozien

Gastblog Vini Mini met de Kleine Keuken

Gastblog Vini Mini met de Kleine Keuken

Wist je dat 80% van de pinda-allergieën voorkomen kan worden? Ik niet. Totdat mijn zoontje Viggo een levensbedreigende, allergische reactie kreeg toen hij 6 maanden was.  Dankzij het vroeg en vaak geven van allergenen hebben we een voedselallergie kunnen voorkomen bij Viggo.

 

Hieruit werd Vini Mini geboren, omdat wij vinden dat iedere Mini recht heeft op een gelukkig, gezond en zorgeloos leven zonder voedselallergie.

 

Aantal kinderen met voedselallergie stijgt!

Viggo is helaas niet alleen; maar steeds meer kinderen hebben een voedselallergie. Ongeveer 7% van alle kinderen in Nederland heeft een voedselallergie en dit aantal is in de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld!

 

Eczeem kan een voedselallergie veroorzaken

Ik dacht altijd dat eczeem een reactie is op een voedselallergie, het is echter omgekeerd!

In de wetenschappelijke onderzoeken zijn ze er namelijk achter gekomen dat kindjes allergisch kunnen worden via de huid. Als jouw Mini dus eczeem heeft (zoals mijn zoontje Viggo), komen de allergenen via de kapotte huid naar binnen. Het afweersysteem van jouw Mini snapt niet wat dit is en gaat gelijk antistoffen aanmaken. Als je dan vervolgens via de juiste route de pinda geeft (namelijk via het maag-darmkanaal), kan je Mini een allergische reactie krijgen!

 

Grote impact op persoonlijk, maatschappelijk en wereldniveau

Het hebben van een voedselallergie is natuurlijk erg vervelend voor de kinderen zelf en hun naaste omgeving. Want ik spreek uit eigen ervaring dat kinderfeestjes, traktaties en uit eten gaan, nooit meer hetzelfde zullen zijn.

 

Maar daarnaast brengt voedselallergie ook andere problemen met zich mee.

Denk hierbij aan:

 1. De extra druk op de zorg
 2. De hoge maatschappelijke kosten
 3. Het moeilijk plantaardig kunnen eten, omdat veel vleesvervangers gemaakt zijn van peulvruchten en noten

 

80% van de pinda-allergieën kan voorkomen worden!

Gelukkig is er goed nieuws!

Recente wetenschappelijke studies (EAT, LEAP, PETIT, NL Peanut) laten zien dat het vroeg en vaak geven van allergenen (zoals pinda en ei) de kans op een voedselallergie drastisch vermindert.

 

Start op tijd en blijf pinda geven!

Het is van belang om vroeg te starten zodat je Mini niet al een allergie heeft ontwikkeld. Voor Mini’s met een verhoogd risico (eczeem, familiaire aanleg of een eerdere reactie) is dat tussen de 4 en 6 maanden en voor alle andere kindjes voor de leeftijd van 8 maanden. 

En dan is het ook erg belangrijk dat je vervolgens gedurende 6 maanden lang wekelijks pinda blijft geven, om te voorkomen dat je Mini uiteindelijk toch niet allergisch wordt.

 

Hou de huid van je Mini goed vet

Daarnaast is het goed vet houden van het huidje van je Mini erg belangrijk, zodat de allergenen niet via de huid naar binnen kunnen! Gebruik hiervoor vettende crèmes.

 

Vini Mini: De gezonde, makkelijke en betrouwbare manier om pinda te geven aan je baby

Met onze supplementen willen we ouders helpen om op een gezonde, makkelijke en betrouwbare manier pinda te geven en te blijven geven aan hun Mini. Het supplement kan eenvoudig worden toegevoegd aan het groente-of fruithapje.

 

Allereerst hebben we een test gemaakt, in samenwerking met een kinderarts-allergoloog, om te bepalen welk product het beste bij jouw Mini past. Na het beantwoorden van een paar vragen over leeftijd, familiaire aanleg, eerdere reacties en eczeem; kun je zien of je jouw Mini het beste in drie of in zes kleinere stappen de eerste keer pinda kunt geven.

 

Je kunt hiervoor starten met onze mijn eerste pinda in 3 (of 6) stappen waarbij je oplopende hoeveelheden pinda geeft aan je Mini om te kijken of er een reactie is op pinda.

 

Als dit goed gaat, kun je verder gaan met onze mijn eerste pinda Opvolgkit, waarbij je gedurende 6 maanden wekelijks een schepje pinda toevoegt aan het hapje van je Mini.

 

Start nu met het geven van pinda aan je Mini!

Wil je nou ook starten met pinda geven aan je Mini? Doe dan eerst onze test om te kijken welke producten het meest geschikt zijn voor jouw Mini.

 

Heb je nog vragen; dan helpen we je graag! Je kunt contact opnemen met info@vinimini.nl.

 

Liefs,

Vini Mini

 

 

 

Vini Mini bij EditieNL

Vini Mini bij EditieNL

Editie NL maakte een item over Vini Mini en het voorkomen van voedselallergie

Editie NL heeft ons benaderd om een item te maken over het belang van het vroeg en vaak geven van pinda en ei om zo voedselallergie te voorkomen.

Daar werkten we graag aan mee! Hierbij de link naar het nieuwsitem en onderstaand een samenvatting. 

Voedselallergie is een groeiend probleem

5-7% van de kinderen heeft een voedselallergie en dit aantal is de afgelopen 10 jaar verdubbeld.

Voedselallergie kan voorkomen worden

Editie NL gaat verder door te vertellen dat 85% van de voedselallergieën voorkomen kan worden door het vroeg en vaak geven van allergenen

Missie Vini Mini: voedselallergie voorkomen!

Nadat uit eigen ervaring en onderzoek bleek dat veel voedselallergieën voorkomen kunnen worden, hebben wij er onze missie van gemaakt om zoveel mogelijk Mini’s en hun ouders te helpen. We willen ernstige allergische reacties bij Mini's voorkomen en we willen het ouders graag makkelijker maken. Zo krijgen alle ouders en hun Mini's de kans op een gezonde, gelukkige en zorgeloze start zonder voedselallergie!

Vini Mini producten: de gezonde, makkelijke en betrouwbare manier om pinda te geven aan je baby

Vini Mini wil een oplossing bieden met gezonde, gemakkelijke en betrouwbare voedingssupplementen voor baby’s, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen van artsen.

We bieden voedingssupplementen aan waarmee je op een makkelijke, betrouwbare en gezonde manier allergenen kunt geven aan jouw Mini. We bieden nu pinda-voedingssupplementen en ontwikkelen samen met universiteiten en medici voedingssupplementen voor andere allergenen.

Verschillen met pindakaas

Omdat onze missie is om voedselallergie te voorkomen, is het voor ons belangrijk dat alle ouders op tijd starten met het geven van pinda aan hun Mini. Of dit nu met pindakaas is of onze producten; die keuze laten we graag aan jou. Op onze website vind je schema's voor het introduceren met pindakaas. We hebben zelfs een 100% Nederlandse pindakaas gemaakt met de Pindakaaswinkel!

Verschillen tussen pindakaas en onze producten:

 1. Onze producten zijn gepersonaliseerd op de behoeften en risicoprofiel van jouw Mini. Voor Mini's met een hoog-risico hebben we mijn eerste pinda in 6 stappen ontwikkeld en voor alle andere Mini's mijn eerste pinda in 3 stappen.
 2. Onze producten zijn exact afgemeten en gebaseerd op richtlijnen van kinderarts-allergologen en kinderdiëtisten. Hierdoor kun je nooit te veel (of te weinig) geven aan jouw Mini.
 3. Onze producten bevatten geen sporen van andere allergenen (noten) 
 4. Onze producten zijn hoog in eiwit, waardoor je maar de helft hoeft te geven ten opzichte van een pindakaas
 5. 10% van onze opbrengsten zetten we opzij voor ouders die onze producten wel nodig hebben, maar niet kunnen betalen.

Daarnaast zijn onze producten gemaakt van 100% hoogwaardige kwaliteit pinda's en bevatten ze geen zout, suiker of andere toevoegingen (zoals sommige soorten pindakaas). 

Voedingscentrum geeft aan dat het vroeg geven van pinda en ei aan baby's belangrijk is

Het Voedingscentrum werd gevraagd om hun mening over het vroeg geven van pinda en ei en welke producten je daarvoor kunt gebruiken. 

In 2019 werkten we samen met de HAS voor onze producten en het Voedingscentrum reikte in dat jaar de Food Innovation Bachelor Award uit aan een HAS-student. Het product was destijds een kant-en-klaar hapje ipv een supplement, maar het doel was ook om pinda en ei in kleine stapjes aan baby's te geven. Het Voedingscentrum was hier erg enthousiast over: "We hopen deze producten snel in de schappen te kunnen vinden." 

Wij hebben naar aanleiding van deze award een onderhoud met het Voedingscentrum gehad en zij gaven aan dat er 2 verbeterpunten waren:

 • Maak een product wat je kunt toevoegen aan eigen hapjes i.p.v. kant-en-klare hapjes. >Het zijn dan ook supplementen geworden die elke ouder makkelijk kan toevoegen aan het dagelijkse hapje van hun kindje.
 • Maak een product wat voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. >Daarom reserveren we 10% van onze opbrengsten voor ouders die wel graag onze producten willen aanschaffen, maar dit niet kunnen betalen.

We hebben de verbeterpunten dus opgepakt en verwerkt bij het ontwikkelen van onze producten. Daarom is het mooi dat het Voedingscentrum aangeeft dat deze producten een alternatief kunnen zijn voor ouders die op een betrouwbare en makkelijke manier pinda willen geven aan hun Mini.

Bedankt Voedingscentrum en Editie NL voor dit mooie item!