Startpagina / Nieuws / Gastblog Vini Mini met Pure Goat Company
Gastblog Vini Mini met Pure Goat Company

Gastblog Vini Mini met Pure Goat Company

Vini Mini: gezond & gelukkig leven zonder voedselallergie voor alle Mini’s!

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op de eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen. Die eiwitten noem je dan allergenen. De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen in Nederland zijn voor melk, ei, pinda, noten, soja, vis en tarwe.

Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie?

Bij een voedselallergie speelt het afweersysteem een rol en bij voedselintolerantie niet. Bij een voedselallergie gaat het immuunsysteem in de aanval en daardoor krijg je meestal snel na het eten van het voedingsmiddel klachten.

Intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie, waarbij het lichaam moeite heeft met de vertering van melksuikers; en glutenintolerantie (coeliakie). Klachten die hier optreden zijn vaak maag- en darmklachten en kunnen soms pas veel later optreden, waardoor het vaak moeilijk is om een intolerantie te herkennen.

Aantal kinderen met voedselallergie is verdubbeld in de afgelopen 10 jaar

Steeds meer kinderen hebben een voedselallergie. Ongeveer 7% van alle kinderen in Nederland heeft een voedselallergie en dit aantal is in de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld!

Maar hoe komt dit nou? Er zijn verschillende elementen die van invloed kunnen zijn op het krijgen van een voedselallergie.

Eczeem is de grootste risicofactor voor het krijgen van een voedselallergie

Veel mensen denken dat eczeem een reactie is op een voedselallergie, maar dit is echter omgekeerd.

In de wetenschappelijke onderzoeken zijn ze er namelijk achter gekomen dat kindjes allergisch kunnen worden via de huid.

Als jouw Mini dus eczeem heeft, kunnen de allergenen (zoals een pinda) via de kapotte huid naar binnen komen. Het afweersysteem van jouw Mini begrijpt niet wat dit is en gaat gelijk antistoffen aanmaken.

Als je dan vervolgens via de juiste route de pinda geeft (namelijk via het maag-darmkanaal), kan je Mini een allergische reactie krijgen!

Daarom is vroeg geven van allergenen aan je baby zo belangrijk

De meeste kindjes krijgen eczeem rond de 4 maanden. Als je dan zorgt dat je tegelijkertijd allergenen gaat geven op de juiste manier, dus via het eten, snapt het lichaam van je Mini dat het “goed” is.

Ook voor kindjes zonder eczeem is het advies om vroeg te starten met allergenen

Voor kindjes met eczeem is het van belang dat je vóór de leeftijd van 6 maanden start met het geven van pinda en ei. En voor alle andere kindjes is het algemene advies van het Voedingscentrum en consultatiebureau om te starten met het geven van pinda en ei vóór de leeftijd van 8 maanden.

Daarna is het belangrijk dat je gedurende 6 maanden lang wekelijks pinda en ei blijft geven, om te voorkomen dat je Mini uiteindelijk toch niet allergisch wordt.

80% van de pinda & ei-allergieën kan voorkomen worden!

Recente wetenschappelijke studies (EAT, LEAP, PETIT, NL Peanut) laten zien dat door het vroeg en vaak geven van allergenen (zoals pinda en ei) de kans op een voedselallergie drastisch vermindert.

Mogelijk werkt vroege introductie van melk ook preventief

De bovenstaande wetenschappelijke studies zijn gedaan naar pinda en ei, maar wellicht werkt vroege introductie van melk ook preventief.

Zo is de conclusie van een onderzoek in 2020* dat het dagelijks geven van een kleine hoeveelheid koemelk (naast de borstvoeding) de kans op een latere koemelkallergie kan verminderen. Verdere studies moeten dit nog ondersteunen, maar het eerste bewijs is er.

Omdat de eiwitstructuur van koeienmelk en geitenmelk in veel opzichten vergelijkbaar is **; zou deze conclusie mogelijk ook voor geitenmelk gemaakt kunnen worden.

85% van de kindjes groeit over melkallergie heen

Melkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Maar er is gelukkig goed nieuws, want ongeveer 85% groeit over deze allergie heen voor het 5e levensjaar! Voor pinda en noten is dit slechts 20%.

Hoe weet ik of mijn kindje allergisch is?

Je kindje kan een reactie krijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Er is een verschil tussen een acute reactie en een latere reactie.

  • Met acute reactie wordt hier een IgE-gemedieerde reactie bedoeld, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit:
  • huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht)
  • overgeven
  • rode tranende ogen
  • loopneus
  • piepende in- of uitademing.
  • Een latere reactie volgt pas na 2 uur of de volgende dag of zelfs nog later. Dit is geen teken van een IgE-gemedieerde allergie, maar is natuurlijk ook ontzettend vervelend voor jou en jouw Mini. De meest voorkomende klachten zijn huiduitslag of buikpijn/krampjes.

Als je denkt dat je kindje allergisch is, kun je een eetdagboek bijhouden om na te gaan waar de reactie op kan zijn. Zeker als het een latere reactie is, is dit soms best wel een puzzel. Want krampjes hebben ze wel vaker…

Bel altijd even de huisarts of consultatiebureau om dit te bespreken en eventueel verder uit te zoeken.

Vini Mini: De gezonde, makkelijke en betrouwbare manier om allergenen te geven aan je baby  

Wij zijn Laurie Lancee en Jozien Boersma en samen hebben we Vini Mini opgericht. Onze wereld veranderde toen we moeder werden; helemaal toen Viggo, het zoontje van Laurie, een ernstige allergische reactie kreeg toen hij 6 maanden oud was. Gelukkig hebben we door het vroeg en vaak geven van allergenen een voedselallergie kunnen voorkomen bij Viggo.

Hieruit werd Vini Mini geboren, omdat wij vinden dat iedere Mini recht heeft op een gelukkig, gezond en zorgeloos leven zonder voedselallergie.

Met onze supplementen willen we ouders helpen om op een gezonde, makkelijke en betrouwbare manier allergenen te geven aan hun Mini. Het supplement kan eenvoudig worden toegevoegd aan het groente-of fruithapje.

Allereerst hebben we een test gemaakt, in samenwerking met een kinderarts-allergoloog, om te bepalen welk product het beste bij jouw Mini past. Na het beantwoorden van een paar vragen over leeftijd, familiaire aanleg, eerdere reacties en eczeem; kun je zien of je jouw Mini het beste in drie of in zes kleinere stappen de eerste keer pinda kunt geven.

Je kunt hiervoor starten met onze mijn eerste pinda in 3 (of 6) stappen waarbij je oplopende hoeveelheden pinda geeft aan je Mini om te kijken of er een reactie is op pinda.

Als dit goed gaat, kun je verder gaan met onze mijn eerste pinda Opvolgkit, waarbij je gedurende 6 maanden wekelijks een schepje pinda toevoegt aan het hapje van je Mini.

Start nu met het geven van pinda aan je Mini!

Wil je nou ook starten met pinda geven aan je Mini? Doe dan eerst onze test om te kijken welke producten het meest geschikt zijn voor jouw Mini.

Heb je nog vragen; dan helpen we je graag! Je kunt contact opnemen met info@vinimini.nl.

Liefs,

Laurie & Jozien