📨GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP STARTKIT + OPVOLGKIT 📨 📨GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP STARTKIT + OPVOLGKIT 📨
Startpagina / Blog / Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?
Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?

Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?

80% van de allergieën kunnen voorkomen worden als je je baby pinda geeft voor de leeftijd van 8 maanden. Maar hoe geef je pinda's aan je baby?

In dit artikel is gebruik gemaakt van de officiële richtlijnen opgesteld door DAVO (Diëtisten Alliantie Voedselovergevoeligheid) en de sectie Kinderallergologie van de NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde).

3 verschillende routes voor het introduceren van pinda’s

Er zijn 3 routes mogelijk voor het geven van pinda’s aan je baby:

 1. Thuis- 3 staps
 2. Thuis- 6 staps
 3. Overleg met arts

Welke route & schema kies jij om pinda te geven aan jouw baby?

Om te bepalen welke route het meest passend is voor jouw baby hebben we, in samenwerking met de kinderarts-allergoloog van de Taskforce Preventie Voedselallergie, een beslisboom gemaakt.

Beantwoord de volgende vier vragen en zie welke route voor het geven van pinda het beste past bij jouw Mini.

 1. Hoe oud is je baby?
  Onderzoek heeft aangetoond dat het introduceren van allergenen onder de leeftijd van 8 maanden de kritische grens is.
 2. Heeft je baby eczeem?
  Baby’s met matig tot ernstig eczeem hebben tot 8 à 24 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van een voedselallergie.
 3. Heeft je baby eerdere reacties gehad op voeding?
  Als je baby al eerder een acute reactie heeft gehad op een ander voedingsmiddel, is het risico op een reactie op een ander allergeen ook hoger.
  Met acute reactie wordt hier een IgE-gemedieerde reactie bedoeld, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht), acuut braken, rode tranende ogen en loopneus en piepende in- of uitademing. Pukkeltjes die de volgende dag ontstaan of buikpijn 4 uur na het eten zijn dus geen tekenen van een IgE-gemedieerde allergie.
 4. Is er angst voor introductie of zijn er allergieën in het gezin?
  Er kan angst zijn bij de ouders wegens allergieën of reacties in het gezin. 

Doe hier de test!

  1. Thuis 3-staps schema voor het geven van pinda

  Als je baby tussen de 4 en 8 maanden is en er geen risicofactoren zijn zoals eczeem of eerdere reacties op voeding, dan kun je thuis pinda’s geven via dit schema.
  Je voegt dan gedurende 3 dagen; in 3 stappen oplopende hoeveelheden pinda toe aan het babyhapje. Hiervoor kun je dit schema gebruiken, opgesteld conform de richtlijnen van DAVO-diëtisten en ook te vinden op de website van het Voedingscentrum.

  2. Thuis- 6 staps schema voor het geven van pinda

  Is je baby jonger dan 6 maanden, maar je baby heeft matig tot ernstig eczeem; of je baby is jonger dan 8 maanden, maar er is angst voor introductie; dan kun je thuis pinda’s geven via een aangepast 6-staps schema.
  Je voegt dan gedurende 2 dagen; in 6 stappen oplopende hoeveelheden pindakaas toe aan het babyhapje. Hiervoor kun je dit schema gebruiken, opgesteld conform richtlijnen van DAVO-diëtisten.

  3. Overleg met arts hoe je pinda kunt geven aan jouw baby

  Is je baby ouder dan 8 maanden; heeft je baby ernstig tot matig eczeem of is er een eerdere reactie geweest op een ander voedingsmiddel, dan is de aanbeveling om in het ziekenhuis de pinda’s te geven aan je baby.
  Als er allergieën in het gezin zijn of er een andere reden is dat je het spannend vindt om thuis te introduceren, overleg dan met de arts wat de beste route is.