Startpagina / Blog / Pinda geven aan je baby om pinda-allergie te voorkomen: hoe doe je dat?
Pinda geven aan je baby om pinda-allergie te voorkomen: hoe doe je dat?

Pinda geven aan je baby om pinda-allergie te voorkomen: hoe doe je dat?

Inleiding

De traditionele gedachte om allergene voedingsmiddelen uit het dieet van baby's te weren, heeft de laatste jaren een ommezwaai gemaakt. Onderzoek wijst uit dat het vroeg introduceren van pinda's bij baby's daadwerkelijk kan helpen bij het voorkomen van een pinda-allergie later in het leven

Pinda-allergie: achtergrond en nieuw perspectief

Ooit werd gedacht dat het vermijden van allergene voedingsmiddelen, zoals pinda's, baby's zou beschermen tegen allergieën. Echter, recente studies hebben aangetoond dat het vroeg introduceren van pinda's daadwerkelijk kan helpen om het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie te verminderen. Deze bevindingen hebben geleid tot een nieuw perspectief op het introduceren van pinda's bij baby's.

Stapsgewijze introductie van pinda's

Het introduceren van pinda's bij baby's vereist zorgvuldige planning en opvolging. Volg deze stappen om de introductie veilig en effectief te laten verlopen:

 1. Doe onze Vini Mini test
 2. Raadpleeg een kinderarts: Praat met de kinderarts voordat je pinda's introduceert, vooral als er al allergieën in de familie zijn.
 3. Start met de juiste producten voor jouw Mini (in 3 of 6 stappen) volgens het testresultaat. Volg hierbij de onderstaande tips
  • Zorg dat je baby eerst gewend is aan groente- en fruithapjes. Begin bij 4 maanden met het aanbieden van geprakte groente en fruit. Aanbevolen wordt om te starten met groente en één soort per keer te geven. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen.  Als dit goed gaat, kun je andere groente- en fruitsoorten proberen.
  • Zorg dat je in de ochtend op een doordeweekse dag start. Mocht er toch een reactie komen, dan kun je altijd de huisarts bellen.
  • Zorg dat je baby niet ziek is als je gaat starten.
  • Roer het pindameel door het hapje heen. Maak dit zo nodig fijn met de blender of staafmixer.
 4. Herhaal en blijf consistent: Als er geen reactie is na de eerste introductie, blijf dan regelmatig kleine hoeveelheden pinda's aanbieden om tolerantie te bevorderen. Je kunt hiervoor onze mijn eerste Pinda Opvolgkit of mijn eerste Pinda Flips gebruiken.

 

3 verschillende routes voor het geven van pinda’s

Na het doen van de test, zijn  er 3 testuitslagen mogelijk voor het geven van pinda’s aan je baby:

 1. Thuis- in 3 stappen
 2. Thuis- in 6 stappen
 3. Overleg met arts

Welke route & schema kies jij om pinda te geven aan jouw baby?

Om te bepalen welke route het meest passend is voor jouw baby hebben we, in samenwerking met de kinderarts-allergoloog van de Taskforce Preventie Voedselallergie, een beslisboom gemaakt.

Beantwoord de volgende vier vragen en zie welke route voor het geven van pinda het beste past bij jouw Mini.

 1. Hoe oud is je baby?
  Onderzoek heeft aangetoond dat het introduceren van allergenen onder de leeftijd van 8 maanden de kritische grens is.
 2. Heeft je baby eczeem?
  Baby’s met matig tot ernstig eczeem hebben tot 8 à 24 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van een voedselallergie.
 3. Heeft je baby eerdere reacties gehad op voeding?
  Als je baby al eerder een acute reactie heeft gehad op een ander voedingsmiddel, is het risico op een reactie op een ander allergeen ook hoger.
  Met acute reactie wordt hier een IgE-gemedieerde reactie bedoeld, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht), acuut braken, rode tranende ogen en loopneus en piepende in- of uitademing. Pukkeltjes die de volgende dag ontstaan of buikpijn 4 uur na het eten zijn dus geen tekenen van een IgE-gemedieerde allergie.
 4. Is er angst voor introductie of zijn er allergieën in het gezin?
  Er kan angst zijn bij de ouders wegens allergieën of reacties in het gezin. 

Doe hier de test!

  1. Thuis pinda geven in 3 stappen

  Als je baby tussen de 4 en 8 maanden is en er geen risicofactoren zijn zoals eczeem of eerdere reacties op voeding, dan kun je thuis pinda’s geven in 3 stappen. Gebruik hiervoor de mijn eerste pinda in 3 stappen.


  Je voegt dan gedurende 3 dagen; in 3 stappen oplopende hoeveelheden pinda toe aan het babyhapje. 

  2. Thuis- pinda geven in 6 stappen

  Is je baby jonger dan 6 maanden, maar je baby heeft matig tot ernstig eczeem; of je baby is jonger dan 8 maanden en heeft geen eczeem, maar er is angst voor introductie; dan kun je thuis pinda’s geven via een aangepast 6-staps schema.
  Je voegt dan gedurende 2 dagen; in 6 stappen oplopende hoeveelheden pinda toe aan het babyhapje. Gebruik hiervoor de mijn eerste pinda in 6 stappen.

  3. Overleg met arts hoe je pinda kunt geven aan jouw baby

  Is je baby ouder dan 8 maanden; heeft je baby ernstig tot matig eczeem of is er een eerdere reactie geweest op een ander voedingsmiddel, overleg dan met de arts wat de beste route is.

  Voordelen Vini Mini mijn eerste pinda

  Sommige ouders vragen waarom ze niet gewoon pindakaas kunnen geven in plaats van Vini Mini. Wij willen jullie de veilige, gezonde & makkelijke manier bieden om voor het eerst pinda te geven aan jouw Mini. Hierbij benoemen we een aantal voordelen. 

  Makkelijk, Gezond en Veilig:

  Met mijn eerste pindaproducten hoef je je geen zorgen te maken over ingewikkelde voorbereidingen. Ons pindapoeder is direct klaar voor gebruik, wat betekent dat je geen tijd hoeft te verspillen aan het afmeten, mengen of bereiden. Bovendien is ons pindapoeder speciaal ontworpen voor baby's en biedt het een veilige manier om allergenen te introduceren.

  Dubbel zo hoog in eiwit:

  Wist je dat de mijn eerste pinda Startkit & Opvolgkit maar liefst twee keer zoveel eiwitten bevat als pindakaas? Dit betekent dat je met de helft van de dosering van ons pindapoeder dezelfde hoeveelheid eiwitten kunt bieden aan je kleintje. Eiwitten zijn hetgeen waar je allergisch voor kunt zijn en daarom essentieel ter voorkoming van pinda-allergie.

  Geen zout en suiker:

  In tegenstelling tot sommige commerciële pindakazen, bevat Vini Mini pindapoeder geen toegevoegd zout of suiker. Met Vini Mini weet je precies wat je geeft aan je Mini- het is geschikt voor baby's en bevat geen onnodige toevoegingen.

  Afgemeten en klaar voor gebruik:

  Met Vini Mini hoef je je geen zorgen te maken over het gokken van de juiste portiegrootte. Ons pindapoeder wordt afgemeten geleverd (in capsules of in zakjes of met een maatschepje), wat betekent dat je altijd de perfecte hoeveelheid aan je baby kunt geven. Geen gedoe, geen angst en geen verspilling.

  Prettigere textuur voor je baby:

  Sommige baby's houden niet van de vettige textuur van pindakaas. We hebben al van verschillende klanten gehoord dat hun baby geen pindakaas wilt, maar onze poeders wel kan eten.

  Conclusie

  Het vroeg introduceren van pinda's bij baby's als preventieve maatregel tegen voedselallergieën heeft de traditionele aanpak veranderd. Onderzoek wijst uit dat dit veilig en effectief kan zijn, maar het is belangrijk om de introductie zorgvuldig te plannen en veiligheidsrichtlijnen te volgen. Raadpleeg altijd een kinderarts voordat je gaat starten en wees alert op allergische reacties.

  Benieuwd welke route het beste bij jouw Mini past? Doe nu de Vini Mini test!