Pinda, ei en noten geven aan je baby in het ziekenhuis
Dit artikel put uit de persoonlijke ervaring van Laurie, één van de oprichtsters van Vini Mini, wiens zoon Viggo werd behandeld op de pindapoli van het Reinier de Graaf Gasthuis. Terwijl procedures kunnen variëren tussen ziekenhuizen, biedt dit een globaal inzicht in de werkwijze. Bovendien is de inhoud geverifieerd door een kinderarts-allergoloog van de Taskforce Preventie Voedselallergie.
Of je beter in het ziekenhuis of thuis pinda’s, ei en noten kunt geven, hangt af van de leeftijd en risicofactoren van jouw baby
Beantwoord eerst de 4 vragen in de test om te zien of je ook thuis kunt starten.
In de volgende situaties wordt aanbevolen om in het ziekenhuis pinda's, ei en noten te geven
- Je baby is ouder dan 8 maanden en heeft ernstig eczeem
- Er is een eerdere acute reactie geweest op een ander voedingsmiddel
In de volgende gevallen is overleg met de arts raadzaam:
- Je baby is tussen de 6-8 maanden en heeft ernstig eczeem
- Er een voedselallergie in het gezin of er zijn andere redenen die thuisintroductie spannend maken
Klinische introductie in het ziekenhuis: hoe werkt het?
Hoe maak je een afspraak in het ziekenhuis?
Je neemt contact op met je huisarts en deze kan je doorverwijzen naar één van de ziekenhuizen waar je een klinische introductie kunt doen. Dit zijn speciaal ingerichte poli’s met alle faciliteiten voor baby’s en met de benodigde mankracht en apparatuur mocht er toch een reactie komen. (Kinderarts-)allergologen, kinderdiëtisten, doktersassistentes en kinderverpleegkundigen werken daar samen.
Bij welke ziekenhuizen kan ik terecht voor een provocatietest?
Zie hieronder onder andere waar je terecht kunt met je baby:
- Reinier de Graaf Gasthuis, Delft
- Martini Allergie Centrum, Groningen
- Noordwest Ziekenhuizen, locatie Alkmaar
- Deventer Ziekenhuis, Deventer
- Elkerliek Ziekenhuis, Helmond
- Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
- Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam
- Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Amsterdam
- Diakonessenhuis Utrecht
- Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
Voorafgaand aan de afspraak belt het ziekenhuis je om verder af te stemmen
Als je bent doorverwezen via de huisarts, zal de doktersassistente of planner van de provocaties je bellen om de afspraak af te stemmen en te verifiëren. Daarna krijg je een brief met uitnodiging en de benodigde informatie met procedures van het ziekenhuis zodat je je goed kunt voorbereiden op het bezoek.
Voor aanvang van de afspraak word je gebeld door een kinderdiëtiste met aanvullende vragen en kun jij zelf ook vragen stellen zodat alles duidelijk is.
De dag begint met een huidpriktest
De dag begint met een huidpriktest, waarbij bekeken wordt of er al antistoffen zijn aangemaakt door je baby voor het voedingsmiddel. Hiervoor wordt een druppel met allergeen eiwit geprikt in de arm van de baby. Na 15-20 minuten wordt de prikplaats op de huid bekeken en beoordeeld op een reactie. Aan de hand van de grootte van de reactie van de huidpriktest wordt bepaald of en in welke mate er antistoffen aanwezig zijn.
Dit klinkt enger dan het is, maar het valt uiteindelijk wel mee. De bulten kunnen wel jeuken en je moet dus proberen dat je baby zo min mogelijk aan de plekken zit.
Als er geen reactie is, wordt diezelfde middag voor het eerst pinda, ei of noten in een fruit- of groentehap aan uw baby gegeven door middel van een open voedselprovocatietest.
Als er geen reactie op de huidpriktest is, worden diezelfde dag nog pinda’s, ei of noten aan uw baby gegeven via een voedselprovocatietest
Eerst vindt een consult met de kinderarts-allergoloog plaats
Allereerst vindt een consult met de kinderarts-allergoloog plaats. Je baby wordt gewogen en gemeten en controles als temperatuur en ademhaling vinden plaats. Daarnaast wordt het eczeem van de baby grondig bekeken en beoordeeld. Dit vormt namelijk het uitgangspunt en kan vergeleken worden bij een eventuele allergische reactie.
Daarna start de voedselprovocatietest met oplopende stappen pinda, ei of noten
Na dit lichamelijk onderzoek start de voedselprovocatietest.
Als er helemaal geen reactie is geweest op de huidpriktest, wordt dit in 2 stappen gedaan. Elk half uur krijgt je baby een steeds groter wordende hoeveelheid hapje met pinda,ei of noten. Bij elke stap vult de verpleegkundige een checklist in waarbij gekeken wordt naar allergische klachten zoals galbulten, loopneus, tranende ogen, buikpijn, misselijkheid en/of huilen. Bij klachten wordt de provocatie gestaakt. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt soms dezelfde stap herhaald of wordt er medicatie toegediend.
Als er wel een reactie op de huidpriktest is, wordt er een afspraak gemaakt voor een voedselprovocatietest
Als er wel allergische afweerstoffen gemeten worden bij de huidpriktest, dan is er nog een goede kans dat een allergie voorkomen kan worden als de baby jonger is dan 11 maanden. Laurie heeft dit zelf ondervonden met Viggo! Er wordt dan een voedselprovocatie ingepland om te kijken of zich al een allergie heeft ontwikkeld. Deze afspraak is meestal binnen 2 weken na het eerste consult.
De voedselprovocatietest gaat in principe hetzelfde in zijn werk als hierboven beschreven. Alleen worden er nu meer stappen (4 of 8 in totaal afhankelijk van de grootte van de reactie van de huidpriktest) gegeven, om zo het risico op een reactie te verkleinen.
Tips voor klinische introductie in het ziekenhuis
Een klinische introductie is zwaar, maar het team en locatie zijn erg goed
Voor Viggo zijn er verschillende provocatietesten gedaan in het ziekenhuis (o.a. voor pinda, cashewnoten en melk). Het zijn lange, slopende dagen, want je baby mag niet eten en drinken tussendoor en met de slaapjes gaat het natuurlijk ook helemaal mis. Daarnaast maak je je constant zorgen of je toch een reactie ziet.
Laurie kan echter iedereen een klinische introductie in het Reinier de Graaf Gasthuis aanraden (en andere pindapoli’s zullen net zo goed zijn). Er staat een team van experts klaar die heel erg lief, professioneel en aardig zijn en open staan voor al je vragen. De locatie is ook top; met een hele fijne en mooie speelruimte!
Bereid je voor op de provocatietest
- Zorg dat je baby eerst goed een hapje kan eten.
Begin met 4 maanden met het aanbieden van geprakte groente en fruit. Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven en dit 10 keer aan te bieden. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen. Als dit goed gaat, kun je andere groente- en fruitsoorten proberen. - Er wordt je gevraagd om zelf babyvoeding mee te nemen voor je baby
- Zorg dat je baby niet te veel gegeten heeft voordat je start met de provocatietest, want het zijn echt grote hoeveelheden die ze moeten eten
- Zorg dat je baby niet ziek is; anders moet je de afspraak verzetten
- Zorg dat het eczeem onder controle is
- 3 dagen vóór de test mag je geen antihistaminica (anti-allergie medicijn) meer geven
- 1 week voor de test geen nieuwe voedingsmiddelen meer introduceren
- Neem wat te eten en drinken mee voor na afloop. Flesvoeding/borstvoeding/water mag mee
- Het wordt echt een lange, vermoeiende dag. Hou daar rekening mee zodat je de dag erna misschien wat rustiger aan kunt doen.
Na het doorlopen van de test is het belangrijk dat je pinda’s, ei en noten blijft geven!
Als er bij de provocatie geen reacties zijn en de arts heeft je baby onderzocht en ontslagen, dan is de test goed verlopen en mag je baby het voedingsmiddel eten!
De diëtiste geeft hiervoor een informatiepakket mee, want het is erg belangrijk dat je wekelijks pinda, ei en noten BLIJFT geven tot je baby 1 jaar oud is. Je kunt hiervoor de mijn eerste Opvolgkit gebruiken.