Startpagina / Blog / Getagd: allergie voorkomen

Krabben en huilen: de uiterlijke kenmerken van eczeem

Krabben en huilen: de uiterlijke kenmerken van eczeem

Het is logisch dat je je als ouder enorm veel zorgen maakt wanneer de huid van jouw baby onder de rode vlekjes zit. Eczeem bij je baby is ontzettend vervelend. Niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor het kindje zelf. Het is goed om te weten dat veel baby’tjes last hebben van eczeem en dat het vaak gewoon weer over gaat. Het is belangrijk om de symptomen van baby eczeem tijdig te herkennen, zodat je de juiste behandeling kunt starten en de huid van je kleintje optimaal kan verzorgen. Wil jij te weten komen hoe je eczeem snel kunt herkennen? Lees dan deze blog!


‘Meestal beginnen de klachten in de babytijd met eczeem. Daarna volgen astma, een voedselallergie en hooikoorts. Deze ziekten komen vaak samen voor, hoewel niet iedereen alle vier krijgt.’

- Suzanne Pasmans, dermatoloog en hoogleraar kinderdermatologie



Wat zijn de verschijnselen van eczeem?

Eczeem is een ontsteking in de huid. Bij de ontsteking komen stoffen vrij die de zenuwen in de huid prikkelen. Dit verklaart waarom  baby's en kinderen met eczeem vooral heel veel last van jeuk hebben. Eczeem is actief als het kind jeuk ervaart. Kinderen en baby’s gaan veel aan de vlekken lopen krabben, tot aan bloeden toe, waardoor er wondjes en korstjes kunnen ontstaan. Vaak hebben ze last van een droge, ruwe en schilferige huid die strak aanvoelt. Dit is voor zowel kind als ouder erg vervelend. Eczeem kan in twee fasen worden verdeeld: acuut en chronisch. 


Een acute aanval duurt vaak enkele dagen tot weken. Kenmerken acuut eczeem:

  • Erge jeuk
  • Rode, warme en gezwollen huid
  • Ontstaan van bultjes op de huid
  • Ontstaan van met vocht gevulde blaasjes op de huid.  

Bij chronische eczeem neemt de roodheid juist af. Kenmerken van chronisch eczeem:

  • Droge huid, schilfering
  • Zwelling van de huid
  • Ontstaan van grovere huidlijnen
  • Ontstaan van kloven

Het eczeem kan al binnen enkele weken na de geboorte ontstaan. Vaak begint het met een droge huid (aanvoelen als schuurpapier), maar wordt het na het eerste levensjaar wat rustiger. Dit hoeft helaas niet zo te zijn. 

 

Op welke plekken bevindt eczeem zich?

Huiduitslag kan eigenlijk overal op het lichaam verschijnen, maar eczeem is vaak op specifieke plekken te vinden. Bij baby’s bijvoorbeeld begint het vaak in het gezicht en is het te herkennen aan de roodheid en de schilfering op de wangetjes, boven op het hoofd en achter de oren (vaak zijn er kloofjes te zien bij de oorlellen). Wanneer deze plekken nat zijn, wordt het ook wel dauwworm genoemd. 

Eczeem kan zich verspreiden over het hele lichaam. Denk aan de romp, de armen, de benen, de handen, rond de mond en in de hals. Meestal zit het eczeem niet binnen het luiergebied. 

Bij peuters is het eczeem vooral te vinden in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de ellebogen, de knieën, polsen en enkels. 

Daarnaast kun je eczeem ook tegenkomen rond de ogen, in de hals en nek. Na het tiende levensjaar zijn voornamelijk de handen, voeten en buigzijden van de ellebogen en knieën nog bedekt. 


Eczeem op jonge leeftijd (conclusie)

Eczeem is een huidziekte die regelmatig bij kinderen en baby’s voorkomt. De eerste verschijnselen van huiduitslag kunnen al binnen het eerste levensjaar optreden. Vaak begint het binnen de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Toch is eczeem niet leeftijdsgebonden, en kan het ontstaan op iedere leeftijd. Gelukkig groeien de meeste kinderen over het eczeem heen en hebben ze er op latere leeftijd geen last meer van. Helaas is het tot op heden nog niet te voorspellen of een kind het hele leven lang last blijft houden van eczeem. Vaak is het hoe ouder je wordt, hoe minder de eczeem. Maar het kan ook omgekeerd werken. Het kan bijvoorbeeld ook tijdelijk meer of minder worden: perioden met veel klachten kunnen afgewisseld worden door perioden met weinig klachten. 


Wanneer een kind al op vroege leeftijd eczeem heeft, bestaat er een kans dat je kindje een voedselallergie kan ontwikkelen. Dit kun je voorkomen door in de vroege levensfase (rond de 4-6 maanden)te  beginnen met het voeden van allergenen. Dit zorgt ervoor dat een kind een kleine kans heeft op het ontwikkelen van eczeem. De producten van Vini Mini kunnen helpen bij het voorkomen van een voedselallergie. Vini Mini biedt starterkits van verschillende allergenen, die veilig, gezond en makkelijk te gebruiken zijn. 


Bronnen:

Diakonessenziekenhuis

Ter Gooi MC

Tjongerschans ziekenhuis

UMCG

UMC Utrecht

Viecuri

De 6 gouden tips om eczeem bij jouw baby te verminderen

De 6 gouden tips om eczeem bij jouw baby te verminderen

Heeft jouw baby last van rode eczeem plekken op de huid die ontzettend jeuken  en zitten er overal korstjes, bultjes, kloofjes en schilfers? Dan praten we over eczeem. Want ook al lijkt het krabben een verlichtende werking te geven, zorgt het er alleen maar voor dat de jeuk en het eczeem erger worden. Daarom delen wij in deze blog de beste tips en adviezen voor het behandelen van eczeem en het verminderen van de jeuk bij jouw baby. 


“Eczeem kan een heel grote impact op kinderen en het hele gezin hebben. Zorgvuldige begeleiding en voorlichting kunnen zo veel leed voorkomen en verminderen.”

- Thomas Rustemeyer, Professor and dermatoloog.



1. Stop met krabben


    Eczeem en jeuk gaan vaak hand in hand. Voorkom krabben. Stoppen met krabben kan helpen om zowel het eczeem als de jeuk te verminderen.  

    • Knip de nagels van uw mini vaak. Wanneer uw baby blijft krabben houdt de aandoening in stand en wordt de beschadigde huid continu verder beschadigd. 
    • U kunt sokjes of wantjes om de handen van uw mini doen. Dit helpt het verder beschadigen de huid te voorkomen. 
    • Zoek afleiding voor uw kind, als hij of zij begint met krabben. Bijv voorlezen of een spelletje doen. Ook dit kan helpen om minder aan de jeuk te denken en dus minder de huid te beschadigen
    • Klop zachtjes op de huid, hierdoor wordt de huid niet beschadigd.


    2. Voorkom dat de huid uitdroogt


      Een droge huid is namelijk nog gevoeliger en geeft nog meer jeuk. Deze onderstaande tips helpt een uitdrogende huid voorkomen:

      • Probeer het gebruik van shampoo, zeep en badschuim te vermijden of te verminderen.
      • Bij vorst dient de huid extra beschermd te worden, omdat de kou de huid uitdroogt en daardoor jeuk geeft. 
      • Smeer de huid na het douchen in met een vette crème of cetomacrogol zalf. 
      • Havermout in het badje kan ervoor zorgen dat de jeuk en roodheid minder wordt terwijl de vochtbalans wordt hersteld.

      Gebruik zo min mogelijk water tegen uitdroging van de huid: 

      • Ga niet meer dan 2 of 3 keer per week onder de douche of in het bad. Zorg bij het douchen dat het water niet te warmer is dan 37 graden en blijf niet langer dan 5 minuten in bad of onder de douche. 
      • Was ook zo min mogelijk de handen.

       




      3. Gebruik de kou


        De kou kan namelijk de jeuk verminderen en is op meerdere manieren toe te passen. Daarbij is het wel van belang om je kleintje in de gaten te houden op snelle temperatuurdaling:

        • Gebruik een zalf die een gekoelde basis heeft. Dit zal een kalmerend effect hebben. 
        • Wikkel een koud element (coolpack, ijsblok, zak diepvries doperwten) in een theedoek en leg dit op de jeukende gebieden, om jeukaanvallen te verminderen


        4. Kledingkeuze


          Je kleding is een groot gedeelte van de dag in contact met je huid. Ook dit kan jeuk verergeren

          • Kies daarom voor kleding met zachte en natuurlijke stoffen zoals katoen en zijde. 
          • Schurende kleding zoals wol en niet ademende stoffen zoals nylon kunnen dus het beste vermeden worden. Loszittende kleding is een betere keuze.  
          • Ook bestaat er eczeemkleding, dit is gemaakt van 100% natuurlijke materialen: Lyocell en Zink, dit verzorgd en herstelt de huid 


          5. Zonlicht


            Een beetje zon kan de klachten verminderen, maar tegelijkertijd onttrekt zonlicht ook vocht waardoor de droge huid nog droger wordt. De jonge huid is nog erg dun. Vermijd de zon daarom tussen 10 uur ´s ochtends en 4 uur ´s middags zo veel mogelijk. Zoek zo veel mogelijk schaduw op, maar vergeet ook zeker in de schaduw goed te smeren.



            6. Overige tips


              Naast de bovenstaande tips zijn hieronder nog wat overige tips die zouden kunnen helpen bij het verminderen van eczeem bij jouw baby. 

              • Gebruik geen wasverzachters, omdat die vaak in kleding achterblijft en daardoor jeuk kan veroorzaken
              • Stress en infecties zijn geen directe oorzaak, maar kunnen wel de klachten verergeren door het immuunsysteem op te jagen
              • Een koele slaapkamer met goede ventilatie werkt beter. Slaap onder een of meerdere lakens in plaats van een dekbed. 
              • Zorg voor een goede ventilatie in het algemeen. Droge lucht kan namelijk het eczeem en dus ook de jeuk verergeren. 
              • Ga naar een dermatoloog voor gepersonaliseerd advies en een behandelplan dat aansluit. Eczeem kan namelijk een heel grote impact hebben op kinderen en het hele gezin. Zorgvuldige begeleiding en voorlichting kunnen veel leed voorkomen en verminderen.

              Samenvattend slotwoord

              Het hebben van eczeem kan een hele frustrerende aandoening zijn, voor zowel jou als voor je mini. Gelukkig bestaan er verschillende tips en strategieën die hulp kunnen bieden om de symptomen te verlichten en de huid te kalmeren. Zo is het hydrateren van de huid enorm van belang en moet je uitdroging zien te voorkomen. Ook het vermijden van irriterende stoffen als parfum, zeep en shampoo is belangrijk om de huid te beschermen. Als allerlaatste tip is het verstandig om advies te winnen bij een dermatoloog voor een gepersonaliseerd behandelplan, om zo de ernstige klachten te behandelen. Met de juiste aanpak en zorg kan eczeem goed worden beheerst en kunnen de klachten verminderd worden. 



              Bronnen

              Arts en Zorg

              De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

              Eucerin

              Isala

              UMCG