Startpagina / Blog / Krabben en huilen: de uiterlijke kenmerken van eczeem
Krabben en huilen: de uiterlijke kenmerken van eczeem

Krabben en huilen: de uiterlijke kenmerken van eczeem

Het is logisch dat je je als ouder enorm veel zorgen maakt wanneer de huid van jouw baby onder de rode vlekjes zit. Eczeem bij je baby is ontzettend vervelend. Niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor het kindje zelf. Het is goed om te weten dat veel baby’tjes last hebben van eczeem en dat het vaak gewoon weer over gaat. Het is belangrijk om de symptomen van baby eczeem tijdig te herkennen, zodat je de juiste behandeling kunt starten en de huid van je kleintje optimaal kan verzorgen. Wil jij te weten komen hoe je eczeem snel kunt herkennen? Lees dan deze blog!


‘Meestal beginnen de klachten in de babytijd met eczeem. Daarna volgen astma, een voedselallergie en hooikoorts. Deze ziekten komen vaak samen voor, hoewel niet iedereen alle vier krijgt.’

- Suzanne Pasmans, dermatoloog en hoogleraar kinderdermatologieWat zijn de verschijnselen van eczeem?

Eczeem is een ontsteking in de huid. Bij de ontsteking komen stoffen vrij die de zenuwen in de huid prikkelen. Dit verklaart waarom  baby's en kinderen met eczeem vooral heel veel last van jeuk hebben. Eczeem is actief als het kind jeuk ervaart. Kinderen en baby’s gaan veel aan de vlekken lopen krabben, tot aan bloeden toe, waardoor er wondjes en korstjes kunnen ontstaan. Vaak hebben ze last van een droge, ruwe en schilferige huid die strak aanvoelt. Dit is voor zowel kind als ouder erg vervelend. Eczeem kan in twee fasen worden verdeeld: acuut en chronisch. 


Een acute aanval duurt vaak enkele dagen tot weken. Kenmerken acuut eczeem:

  • Erge jeuk
  • Rode, warme en gezwollen huid
  • Ontstaan van bultjes op de huid
  • Ontstaan van met vocht gevulde blaasjes op de huid.  

Bij chronische eczeem neemt de roodheid juist af. Kenmerken van chronisch eczeem:

  • Droge huid, schilfering
  • Zwelling van de huid
  • Ontstaan van grovere huidlijnen
  • Ontstaan van kloven

Het eczeem kan al binnen enkele weken na de geboorte ontstaan. Vaak begint het met een droge huid (aanvoelen als schuurpapier), maar wordt het na het eerste levensjaar wat rustiger. Dit hoeft helaas niet zo te zijn. 

Op welke plekken bevindt eczeem zich?

Huiduitslag kan eigenlijk overal op het lichaam verschijnen, maar eczeem is vaak op specifieke plekken te vinden. Bij baby’s bijvoorbeeld begint het vaak in het gezicht en is het te herkennen aan de roodheid en de schilfering op de wangetjes, boven op het hoofd en achter de oren (vaak zijn er kloofjes te zien bij de oorlellen). Wanneer deze plekken nat zijn, wordt het ook wel dauwworm genoemd. 

Eczeem kan zich verspreiden over het hele lichaam. Denk aan de romp, de armen, de benen, de handen, rond de mond en in de hals. Meestal zit het eczeem niet binnen het luiergebied. 

Bij peuters is het eczeem vooral te vinden in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de ellebogen, de knieën, polsen en enkels. 

Daarnaast kun je eczeem ook tegenkomen rond de ogen, in de hals en nek. Na het tiende levensjaar zijn voornamelijk de handen, voeten en buigzijden van de ellebogen en knieën nog bedekt. Eczeem op jonge leeftijd (conclusie)

Eczeem is een huidziekte die regelmatig bij kinderen en baby’s voorkomt. De eerste verschijnselen van huiduitslag kunnen al binnen het eerste levensjaar optreden. Vaak begint het binnen de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Toch is eczeem niet leeftijdsgebonden, en kan het ontstaan op iedere leeftijd. Gelukkig groeien de meeste kinderen over het eczeem heen en hebben ze er op latere leeftijd geen last meer van. Helaas is het tot op heden nog niet te voorspellen of een kind het hele leven lang last blijft houden van eczeem. Vaak is het hoe ouder je wordt, hoe minder de eczeem. Maar het kan ook omgekeerd werken. Het kan bijvoorbeeld ook tijdelijk meer of minder worden: perioden met veel klachten kunnen afgewisseld worden door perioden met weinig klachten. 


Wanneer een kind al op vroege leeftijd eczeem heeft, bestaat er een kans dat je kindje een voedselallergie kan ontwikkelen. Dit kun je voorkomen door in de vroege levensfase (rond de 4-6 maanden)te  beginnen met het voeden van allergenen. Dit zorgt ervoor dat een kind een kleine kans heeft op het ontwikkelen van eczeem. De producten van Vini Mini kunnen helpen bij het voorkomen van een voedselallergie. Vini Mini biedt starterkits van verschillende allergenen, die veilig, gezond en makkelijk te gebruiken zijn. 


Bronnen:

Diakonessenziekenhuis

Ter Gooi MC

Tjongerschans ziekenhuis

UMCG

UMC Utrecht

Viecuri