Startpagina / Blog / De jeukende waarheid: de connectie tussen eczeem en voedselallergieën ontrafeld.
De jeukende waarheid: de connectie tussen eczeem en voedselallergieën ontrafeld.

De jeukende waarheid: de connectie tussen eczeem en voedselallergieën ontrafeld.

Baby’s die in hun eerste levensjaar last krijgen van eczeem worden vaak geconfronteerd met veel jeuk. Als ouder van een baby die last heeft van eczeem, kan het een moeilijke en zorgelijke tijd zijn. Je ziet je kleintje continu krabben en maakt je misschien wel zorgen over de gevolgen. Het kan geruststellend zijn om te weten dat sommige kinderen over de eczeem heen groeien. Toch kan eczeem gepaard gaan met aanleg voor verschillende (voedsel)allergieën. Het is belangrijk als ouder alert te zijn op mogelijke voedselallergieën en de juiste stappen te nemen om je baby comfortabel en gezond te houden. In dit artikel wordt onthuld wat de link is tussen eczeem en voedselallergieën en wat je als ouder zelf kan doen!

 
 “Het betreft ongeveer 20% van de kinderen en 2-5% van de volwassenen,” - Marjolein de Bruin, dermatoloog en onderzoeker UMC Utrecht
 

Wat veroorzaakt baby eczeem?

De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend, maar erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol.  Het komt vaak voor in families met een aanleg voor allergieën zoals hooikoorts, astma en voedselallergieën. Het is meestal onduidelijk welke omgevingsfactoren een rol spelen. Vaak gaat het om meerdere factoren tegelijkertijd. Het is niet mogelijk om de genetische aanleg voor eczeem te veranderen, maar de factoren die de aandoening activeren, kunnen wel beïnvloed worden.

 

Wat zijn de risico’s van eczeem bij baby's?

Eczeem wordt niet veroorzaakt door voedselallergieën. Wel hebben baby's met eczeem hier vaker aanleg voor. Ongeveer 30-40% van de baby's met eczeem ontwikkelt ook een voedselallergie, zoals voor kippenei, koemelk, pinda's en noten. De verklaring hiervoor is dat de huid normaal een goede bescherming biedt die ervoor zorgt dat er niks zomaar het lichaam kan binnendringen. Is die huidbarrière stuk -bijvoorbeeld bij eczeem- dan kan via deze niet-normale weg bepaalde stoffen het lichaam binnendringen. Denk aan allergenen zoals huisstofmijt, eiwitten uit eieren, melk of pinda's, wat een allergische reactie kan veroorzaken.

 Afweerreactie

Bij baby's met eczeem kan het lichaam voedingsmiddelen die via de huid binnenkomen als lichaamsvreemd beschouwen, wat kan leiden tot een afweerreactie. Dit kan zich uiten in acute reacties zoals zwellingen, benauwdheid en braken. Een allergische reactie kan het bestaande eczeem verergeren doordat het afweersysteem wordt geactiveerd. Deze reactie op de huid toont verschillen met die van eczeem. Hoewel eczeem vaker voorkomt bij kinderen met allergieën, wordt eczeem dus niet veroorzaakt door allergieën. Meestal speelt voedselallergie dus geen rol bij het ontstaan van eczeem. In zeldzame gevallen kan voedselallergie wel een opvlamming van het eczeem uitlokken.

Hoe kan een voedselallergie bij een baby met eczeem voorkomen worden?

Het is belangrijk om eczeem te behandelen met een crème die de huid verzacht en beschermt. De kans op een voedselallergie is veel groter als voeding via de kapotte huid binnenkomt. Wil je hier nog meer informatie over? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van informatie.

Verder is het belangrijk om baby’s met eczeem niet op een dieet te zetten en ze zo vroeg mogelijk in aanmerking te laten komen met pinda’s, kippenei en noten om allergieën te voorkomen. Dit doe je door pinda, ei en noten als eten te geven aan je baby. Zo weet het lichaam dat het voeding is. Als kinderen pinda, noten of kippenei blijven eten wordt het lastig voor het lichaam om een nieuwe allergie aan te maken. Het advies voor baby’s met eczeem is om vóór de 6 maanden te starten met het eten van pinda’s, noten en kippenei. Door vroeg te beginnen met het geven van verschillende allergenen aan je baby, is het mogelijk om het risico op een voedselallergie te verkleinen.

Afrondend advies

Ja, als je baby eczeem heeft, is het essentieel om extra alert te zijn op voedselallergieën. Baby's met eczeem lopen een hoger risico op het ontwikkelen van voedselallergieën, wat hun eczeem kan verergeren en hun algehele gezondheid kan beïnvloeden. Door vroeg allergene voedingsmiddelen te introduceren en de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, kun je helpen voorkomen dat je baby voedselallergieën ontwikkelt. Het is belangrijk om deze verbinding tussen eczeem en voedselallergieën goed te begrijpen en proactief te handelen om de gezondheid van je baby te beschermen. Gebruik onze verschillende startkits om op een gezonde, veilige en makkelijke manier jouw baby kennis te laten maken met allergenen. Veilig omdat onze producten zijn afgewogen in 3 of 6 opbouwende stappen. Gezond omdat ze vrij zijn van toevoegingen zoals zout en suiker en makkelijk omdat je onze poeders zo door een maaltijd van je kindje roert!

 
Bron:
Deventer Ziekenhuis
Huid Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum
Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Reinier de Graaf gasthuis