Startpagina / Ontdek onze lekkere, makkelijke en gezonde fruithapjes met pinda en noten voor jouw Mini

Onze recepten zijn speciaal ontworpen, in samenwerking met Happjeom allergenen op een veilige manier te geven aan jouw baby. Leer hoe u uw baby een smakelijke en voedzame start kunt geven met pinda, ei en noten!

Wanneer kan mijn baby beginnen met fruithapjes?

Vanaf 4 maanden kun je beginnen met oefenhapjes. Om het verschil met borst- of flesvoeding klein te houden, kun je beginnen met zachte smaken.

Mijn baby lust het hapje niet! Wat nu?

Het is normaal dat jouw baby moet wennen aan nieuwe smaken. Daarom is het belangrijk dat je je baby eerst laat wennen aan enkele smaken. Dus, probeer één soort tegelijk.

Begin eerst met groente, daarna met fruit.  Het is niet gek als je baby de smaak niet gelijk lekker vindt. Belangrijk is om smaken te herhalen. Onderzoek toont aan dat een kindje de smaak soms 15 keer moet proeven voordat hij ze herkend en een smaak lekker vindt.

Welke fruitsoorten zijn geschikt voor jouw baby?

Zachte en geschikte fruitsoorten om te geven aan jouw baby zijn bijvoorbeeld banaan, (gekookte) appel, avocado of mango.


Zelfgemaakt fruithapje met pinda of noten

Hieronder lees je hoe je een hapje met gestoomde appel en abrikoosjes kunt maken, maar schrijf je in op onze nieuwsbrief of de Happje-app voor meer inspiratie.


Gestoomde appel met abrikoosjes (vanaf 6 maanden)

Wat heb je nodig?

  Wat moet je doen?

  • Schil de appel, snijd in blokjes.
  • Schil ook de abrikoosjes, verwijder de pit en snijd wat kleiner. Je kunt ook gebruik maken van gedroogde abrikozen. Let er dan wel op dat je ongezwavelde abrikozen gebruikt en hier geen suiker aan toegevoegd is.
  • Kook of stoom (zie tip!) de appel samen met de abrikozen (ook de gedroogde) in een stoommandje of in een pannetje met water.
  • Pureer fijn met een staafmixer of in een keukenmachine
  • Voeg het zakje of schepje meel toe aan je portie fruit
  • Dit fruithapje blijft 2 dagen goed in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer.

  Stomen of koken voor jouw baby?

  • Stomen is de beste manier voor het bereiden van het hapje van jouw Mini, omdat dit de meeste vitamines & mineralen behoudt EN omdat dit de smaak het beste bewaart! Stoom de groenten en fruit in de juiste tijd gaar. De kooktijd kan variëren per soort.

  Is appel gezond voor jouw baby?

  Appels zijn  supergezond voor jouw baby, want:

  • Ze bevatten pectine, wat gunstig is voor de darmflora
  • Ze bevatten polyfenolen (antioxidanten) wat ontstekingsremmend werkt
  • Ze bevatten veel vitamine C en B6
  • Ze zorgen voor een goede hartfunctie

  Pinda en noten geven volgens Rapley of Kleintjes methode

   Als je graag pinda of noten wilt geven volgens de Rapley- of Kleintjes methode, dan kan dat natuurlijk ook. We raden in dit geval toch aan om een klein beetje appel te pureren en hier het Vini Mini pinda- of notenpoeder aan toe te voegen. Daarna kun je eventueel het Vini Mini poeder over halve gekookte appeltjes (zonder schil) strooien en op die manier geven. Dit kan dan wel pas vanaf 6 maanden.

   Download hier het recept