Pinda’s en ei geven aan je baby in het ziekenhuis

Bekijk hier welke route voor het geven van pinda en ei het best past bij jouw baby
Beslissingsboom route pinda & ei introduceren

In dit artikel zal ik uitleggen hoe het geven van pinda’s of ei in het ziekenhuis in zijn werk gaat.
Hiervoor zal ik gebruik maken van mijn persoonlijke ervaring met Viggo op de pindapoli in het Reinier de Graaf Gasthuis. Bij andere ziekenhuizen zal de procedure net iets anders kunnen verlopen, maar dan heb je een globaal idee van de werkwijze.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd met de kinderarts-allergoloog van de Taskforce Preventie Voedselallergie.

Of je beter in het ziekenhuis of thuis pinda’s en ei kunt geven, hangt af van de leeftijd en risicofactoren van jouw baby

Beantwoord eerst de 4 vragen in de onderstaande beslissingsboom om te zien of je ook gewoon thuis pinda en ei kunt geven aan je baby.  
Lees meer over deze schema’s en de beslissingsboom in mijn vorige artikel.

In de volgende situaties wordt aanbevolen om in het ziekenhuis pinda’s en ei te geven

 1. Je baby is ouder dan 8 maanden en heeft matig tot ernstig eczeem
 2. Er is een eerdere acute reactie geweest op een ander voedingsmiddel
  Een acute reactie is een IgE-gemedieerde reactie, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht), acuut braken, rode tranende ogen en loopneus en piepende in- of uitademing. Pukkeltjes die de volgende dag ontstaan of buikpijn 4 uur na het eten zijn dus geen tekenen van een allergie.

Overleg in de volgende situaties met de arts wat de beste route is

Eigenlijk alleen bovenstaande 2 situaties zijn geldige redenen om naar het ziekenhuis te gaan in plaats van thuis te starten met pinda en ei.
Maar overleg met een arts als:

 1. Je baby tussen de 6-8 maanden is en matig tot ernstig eczeem heeft
 2. Er een andere reden is dat je het spannend vindt om thuis te introduceren

Voedselallergie in het gezin is geen reden voor introductie in ziekenhuis

Zoals eerder aangegeven is een astma/hooikoorts/voedselallergie bij 1e graad gezinsleden niet per se een reden om in het ziekenhuis te introduceren, aangezien dit geen extra risicofactor is. Het is alleen heel logisch dat, als je zelf of bij oudere broertjes of zusjes een nare ervaring hebt gehad met voedselallergie, je dan liever eerst wilt overleggen met een arts.
Na wat ik met Viggo heb meegemaakt, zal ik ook eerst met de arts overleggen voordat ik ga introduceren via een 6-staps schema bij mijn (nog niet geboren) baby.

Hoe gaat een introductie in het ziekenhuis (klinische introductie) in zijn werk?

Hieronder zal ik het proces beschrijven zoals ik dat met Viggo heb meegemaakt in het Reinier de Graaf Gasthuis. Dat kan dus iets afwijken van andere ziekenhuizen, maar geeft wel een globaal beeld weer van de stappen.

Hoe maak je een afspraak in het ziekenhuis?

Je neemt contact op met je huisarts en deze kan je doorverwijzen naar één van de ziekenhuizen waar je een klinische introductie kunt doen. Dit zijn speciaal ingerichte poli’s met alle faciliteiten voor baby’s en met de benodigde mankracht en apparatuur mocht er toch een reactie komen. (Kinderarts-)allergologen, kinderdiëtisten, doktersassistentes en kinderverpleegkundigen werken daar samen.

Bij welke ziekenhuizen kan ik terecht voor het geven van pinda’s en ei aan mijn baby?

Ik ben met Viggo naar het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft geweest terwijl ik in Amsterdam woon; omdat ze daar toen gelijk plek voor me hadden.
Inmiddels is er een landelijk netwerk van pindapoli’s.

Zie hieronder waar je terecht kan met je baby:

Wat gebeurt er bij een klinische introductie van pinda of ei?

Voorafgaand aan de afspraak belt het ziekenhuis je om verder af te stemmen

Als je bent doorverwezen via de huisarts, zal de doktersassistente of planner van de provocaties je bellen om de afspraak af te stemmen en te verifiëren. Daarna krijg je een brief met uitnodiging en de benodigde informatie met procedures van het ziekenhuis zodat je je goed kunt voorbereiden op het bezoek.

Voor aanvang van de afspraak word je gebeld door een kinderdiëtiste met aanvullende vragen en kun jij zelf ook vragen stellen zodat alles duidelijk is.

De dag begint met een huidpriktest

De dag begint met een huidpriktest, waarbij bekeken wordt of er al antistoffen zijn aangemaakt door je baby voor de pinda of ei. Hiervoor wordt een druppel met allergeen eiwit geprikt in de arm van de baby. Na 15-20 minuten wordt de prikplaats op de huid bekeken en beoordeeld op een reactie. Aan de hand van de grootte van de reactie van de huidpriktest wordt bepaald of en in welke mate er antistoffen aanwezig zijn.

Dit klinkt enger dan het is, maar het valt uiteindelijk wel mee. De bulten kunnen wel jeuken en je moet dus proberen dat je baby zo min mogelijk aan de plekken zit.

Als er geen reactie is, wordt diezelfde middag voor het eerst pinda of ei in een fruit- of groentehap aan uw baby gegeven door middel van een open voedselprovocatietest.

Als er geen reactie op de huidpriktest is, worden diezelfde dag nog pinda’s en ei aan uw baby gegeven via een voedselprovocatietest
Eerst vindt een consult met de kinderarts-allergoloog plaats

Allereerst vindt een consult met de kinderarts-allergoloog plaats. Je baby wordt gewogen en gemeten en controles als temperatuur en ademhaling vinden plaats. Daarnaast wordt het eczeem van de baby grondig bekeken en beoordeeld. Dit vormt namelijk het uitgangspunt en kan vergeleken worden bij een eventuele allergische reactie.

Daarna start de voedselprovocatietest met oplopende stappen pinda of ei

Na dit lichamelijk onderzoek start de voedselprovocatietest.
Als er helemaal geen reactie is geweest op de huidpriktest, wordt dit in 2 stappen gedaan. Elk half uur krijgt je baby een steeds groter wordende hoeveelheid hapje met pinda. Bij elke stap vult de verpleegkundige een checklist in waarbij gekeken wordt naar allergische klachten zoals galbulten, loopneus, tranende ogen, buikpijn, misselijkheid en/of huilen. Bij klachten wordt de provocatie gestaakt. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt soms dezelfde stap herhaald of wordt er medicatie toegediend.

Ikzelf heb nooit een voedselprovocatietest met Viggo in 2 stappen gedaan, omdat hij altijd een reactie had op de huidpriktest en we dus altijd in meerdere stappen moesten testen.

Als er wel een reactie op de huidpriktest is, wordt er een afspraak gemaakt voor een voedselprovocatietest

Als er wel allergische afweerstoffen gemeten worden bij de huidpriktest, dan is er nog een goede kans dat een allergie voorkomen kan worden als de baby jonger is dan 10 maanden. Ik heb dit zelf ondervonden met Viggo! Er wordt dan een voedselprovocatie ingepland om te kijken of zich al een allergie heeft ontwikkeld. Deze afspraak is meestal binnen 2 weken na het eerste consult.

De voedselprovocatietest gaat in principe hetzelfde in zijn werk als hierboven beschreven. Alleen worden er nu meer stappen (4 of 8 in totaal afhankelijk van de grootte van de reactie van de huidpriktest) gegeven, om zo het risico op een reactie te verkleinen.

Na het doorlopen van de test is het belangrijk dat je pinda’s en ei blijft geven!

Als er bij de provocatie geen reacties zijn en de arts heeft je baby onderzocht en ontslagen, dan is de test goed verlopen en mag je baby pinda’s en ei eten!
De diëtiste geeft hiervoor een informatiepakket mee, want het is erg belangrijk dat je de wekelijkse dosis van 3 theelepels pindakaas en ½ ei BLIJFT geven tot je baby 1 jaar oud is.

Tips voor klinische introductie in het ziekenhuis

Een klinische introductie is zwaar, maar het team en locatie zijn erg goed

Voor Viggo hebben we verschillende provocatietesten gedaan in het ziekenhuis (o.a. voor pinda, cashewnoten en melk). Ik kan uit ervaring spreken dat het lange, slopende dagen zijn, want je baby mag niet eten en drinken tussendoor en met de slaapjes gaat het natuurlijk ook helemaal mis. Daarnaast maak je je gewoon constant zorgen of je toch een reactie ziet.
Ik kan echter iedereen een klinische introductie in het Reinier de Graaf Gasthuis aanraden (en andere pindapoli’s zullen net zo goed zijn). Er staat een team van experts klaar die heel erg lief, professioneel en aardig zijn en open staan voor al je vragen. Ook al had ik zo’n verschrikkelijke ervaring met Viggo, toch vertrouwde ik 100% op dit fantastische team van mensen! De locatie is ook top; met een hele fijne en mooie speelruimte!

Ik en Viggo op de pindapoli voor provocatietest pinda’s
Bereid je voor op de provocatietest
 • Zorg dat je baby eerst goed een hapje kan eten.
  Begin met 4 maanden met het aanbieden van geprakte groente en fruit. Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven en dit 10 keer aan te bieden. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen.  Als dit goed gaat, kun je andere groente- en fruitsoorten proberen.
 • Er wordt je gevraagd om zelf babyvoeding mee te nemen voor je baby
 • Zorg dat je baby niet te veel gegeten heeft voordat je start met de provocatietest, want het zijn echt grote hoeveelheden die ze moeten eten
 • Zorg dat je baby niet ziek is; anders moet je de afspraak verzetten
 • Zorg dat het eczeem onder controle is
 • 3 dagen vóór de test mag je geen antihistaminica (anti-allergie medicijn) meer geven
 • 1 week voor de test geen nieuwe voedingsmiddelen meer introduceren
 • Neem wat te eten en drinken mee voor na afloop. Flesvoeding/borstvoeding/water mag mee
 • Het wordt echt een lange, vermoeiende dag. Hou daar rekening mee zodat je de dag erna misschien wat rustiger aan kunt doen.

Stuur een mail als je verdere vragen hebt!

Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt om pinda’s te (blijven) geven aan je baby; ook al heb je een baby met een risicofactor.
Stuur me feedback over het artikel of als je nog specifieke vragen hebt naar info@vinimini.nl.

En vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief!

Groetjes!
Laurie

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like