Begin bij baby’s vroeg met pinda en ei

Hier ben ik weer met deel 2 van mijn persoonlijke verhaal, waarin ik jullie wil vertellen wat er na deze dag (10 juni 2018) is gebeurd. Ook wil ik meer theoretische uitleg geven zodat iedereen snapt hoe het heeft kunnen voorvallen dat mijn zoontje een anafylactische reactie kreeg na het eten van ei; en zodat je weet dat dit voorkomen kan worden door baby’s tijdig pinda en ei te geven.

Wat is anafylaxie?

Ik had namelijk nog nooit in mijn leven van anafylaxie gehoord en wist al helemaal niet wat de symptomen waren en hoe je moest reageren. Dat weet ik nu wel, want wat Viggo heeft meegemaakt op 10 juni was dus een anafylactische reactie op het eten van ei.

Een anafylactische reactie is een ernstige allergische reactie en gelukkig erg zeldzaam, waarbij je lichaam sterk reageert op een eiwit van een bepaald voedingsproduct. Dat je lichaam eigenlijk zo reageert, komt doordat je lichaam deze stof niet herkent en afweerstoffen hiertegen gaat aanmaken. Als het voedingsmiddel dan een 2e keer gegeten wordt, dan gaan alle alarmbellen af in je lichaam en maakt je lichaam een stofje histamine aan. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk sterk daalt. Hierdoor komt er te weinig bloed in de hersenen wat kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen. Je hart gaat langzamer kloppen; en je kunt moeilijk ademhalen. Dit kan uiteindelijk de dood als gevolg hebben.

Eczeem als de oorzaak van zijn allergie op ei

Maar hoe kan het nou dat Viggo gelijk de 1e keer zo erg reageerde op het ei? Hij had het namelijk nooit eerder gegeten?

Na onderzoek is gebleken dat baby’s allergisch kunnen worden voor pinda en ei via de HUID; en dan wel de kapotte huid (=eczeem). En inderdaad: Viggo had eczeem, waardoor de allergene eiwitten in aanraking kwamen met de kapotte plekken op zijn huid en zo naar binnen konden dringen. De huid is natuurlijk niet de juiste plaats om voor het eerst met voeding in aanraking te komen. Dit moet gebeuren via het maag- darmkanaal. Dat stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier om het voedingsmiddel als veilig te beschouwen en geen allergie te ontwikkelen.
En laten wij nou elke weekenddag een eitje hebben gegeten sinds Viggo zijn geboorte … Die eiresten waren dus al via de huid naar binnen gekomen en zijn lichaam had al enorme antistoffen opgebouwd tegen dit eitje. Hierdoor reageerde zijn lichaam zo sterk.

Adrenaline stopt de anafylactische reactie

De enige oplossing voor een anafylactische reactie is het toedienen van adrenaline door middel van een adrenalinepen.
Adrenaline is een lichaamseigen stof en zorgt ervoor dat:

 • De hartslag weer versnelt
 • De bloeddruk weer verhoogt
 • De bloedvaten weer vernauwen
 • De luchtwegen weer verwijden

Hierdoor gaan de duizeligheid, benauwdheid en flauwvallen over. De injectie werkt al na 3 tot 5 minuten.

Hoe het verder ging met Viggo

De artsen in het ziekenhuis in Spanje waren vriendelijk, maar ze vonden het wel ontzettend vreemd dat we ei hadden gegeven aan een kind van 6 maanden. Zij gaven aan dat dat niet verantwoord is vóór je kind 1 jaar oud is. We vertelden dat dit de richtlijnen in Nederland zijn, maar we voelden ons toch schuldig en onverantwoorde ouders.
Na ontslagen te zijn uit het ziekenhuis in Spanje wilden we eigenlijk zo snel mogelijk naar huis, maar we hadden een bruiloft van een hele goede vriendin en zijn dus gebleven. De artsen hadden ons verteld dat we NIKS ANDERS mochten geven qua eten dan wat Viggo al kende; wat neer kwam op wortels en blauwe bessen en borstvoeding.

Voor verder onderzoek naar naar de pindapoli

Eenmaal terug in Nederland hebben we een afspraak gemaakt voor Viggo op de pindapoli in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft; waar we gelukkig heel snel terecht konden.
In het ziekenhuis kreeg Viggo een huidpriktest en bloedtest voor pinda’s, andere noten en melk. Voor kippenei werd er alleen een bloedtest afgenomen, want na deze extreme reactie was de allergie al aangetoond; en durfden ze geen huidpriktest te doen.
Het resultaat was niet positief: voor alle producten had Viggo al antistoffen aangemaakt.

Provocatietesten voor pinda’s en noten

Om een pinda-allergie uit te kunnen sluiten, heeft Viggo een provocatietest gedaan in het ziekenhuis. Hierbij worden pinda’s toegediend in stappen met oplopende hoeveelheden. Daar kreeg hij wat uitslag van en werd rood en hangerig. We waren natuurlijk erg bang dat hij alsnog een aanval zou krijgen, maar toch hebben we doorgezet en uiteindelijk heeft Viggo alle stappen van het pindaschema doorlopen. Om te zorgen dat zijn allergie niet doorontwikkelde, moesten we thuis echter verder gaan met het geven van pinda’s op wekelijkse basis voor minstens een halfjaar.
Daarnaast hebben we voor alle andere noten een provocatietest gedaan (gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk in het ziekenhuis) en vervolgens 6 maanden lang gegeven volgens een schema.

Conclusie: Begin bij baby’s vroeg met ei en pinda

Viggo is nu 2 jaar oud en HIJ EET ALLES (behalve ei). Vandaar dat ik al eerder tegen jullie zei: alsjeblieft, geef je kind zeker WEL de allergene producten op een jonge leeftijd! Zorg alleen dat, als hij een verhoogd risico heeft op een allergie (zoals eczeem of erfelijkheid), je dit zo vroeg mogelijk en in een gecontroleerde setting en via een aangepast schema doet. De conclusie is dat wij TE LAAT waren met het geven van ei en dat we dit eerst in stappen hadden moeten toedienen (net als met de pinda’s en de noten).

Laten we samen zorgen om allergie voor pinda en ei bij baby’s te voorkomen

Laten we samen voorkomen dat nog meer kinderen allergisch worden. Daarom ben ik de blog gestart:

 1. Ik zou graag willen voorkomen dat meer ouders dit mee moeten maken met hun kind. Het is echt het ergste moment van je leven is als je kind in je armen wegvalt en je denkt dat je kind doodgaat. Je voelt je gewoon enorm machteloos, want je weet niet wat er gebeurt en wat je kunt doen. Bij mij is na deze ervaring dan ook PTSS geconstateerd, waarvoor ik gelukkig heel erg goed behandeld ben. Maar bij elk geluid van een ambulance of onverwachts telefoontje schrok ik op en dacht dat het om Viggo ging.
 2. Daarnaast wil ik tips geven aan ouders hoe ze baby’s pinda en ei kunnen geven; naast de normale hapjes en in een periode van start werk, wennen crèche, et cetera. Ook ben ik bezig met het ontwikkelen van producten die daarbij kunnen helpen.
 3. En tenslotte wil ik ouders helpen die helaas, net als ik, toch te laat zijn en een allergisch kind hebben. Want hoe moet dat dan met de crèche en boodschappen doen en uit eten gaan?

Nogmaals, ik ben niet medisch onderlegd, dus ik zal ook nooit wat roepen wat niet vanuit medische bronnen komt of via mijn persoonlijke contact en ervaring met ziekenhuizen.

Wat wil je kwijt of nog meer weten?

Heel fijn als je zelf je ervaringen wilt delen met betrekking tot voedselallergieën en/of anafylaxie bij je kind. Laat me weten via info@vinimini.nl of jullie de blog interessant vonden of iets heel anders willen vragen!
In de volgende blog laat ik 1 van de volgende onderwerpen aan bod komen, dus laat me weten welk onderwerp jullie het meest aanspreekt.

 1. Wat zijn allergenen?
 2. Hoe herken je waar allergenen in zitten?
 3. Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?
 4. Wat is het verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie?
 5. Relatie allergie en eczeem
 6. Relatie allergie en borstvoeding
 7. Ziekenhuizen en medische hulp: waar kan ik terecht?
 8. Introductieschema’s
 9. Tips voor ouders met een allergisch kind
 10. Recepten

Dankjewel weer voor het lezen! En deel dit alsjeblieft met zoveel mogelijk mensen, zodat we er samen voor zorgen dat dit soort gebeurtenissen voorkomen kunnen worden.
Schrijf je in op de nieuwsbrief als je wilt weten als de nieuwe blog online staat.

Groetjes
Laurie

Bronnen:

 • Stichting Voedselallergie
 • Allergenenconsultancy
0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like