Baby Viggo (6 maanden) kreeg anafylactische reactie

OK, dit wordt hem. Mijn allereerste artikel en de allereerste keer dat ik mijn meest traumatische ervaring ooit op papier zet, namelijk dat mijn zoontje Viggo een anafylactische reactie kreeg toen hij een baby was.
Ik vind het heel erg spannend om te doen en loop er eerlijk gezegd al een jaar tegen aan te hikken. Het voelt heel vreemd en intiem om zo’n persoonlijke ervaring op internet te zetten. Maar nu is het dus toch zover.
Hopelijk hebben jullie er wat aan en kan het jullie helpen om de enorme groei aan voedselallergieën bij kinderen (verdubbeld in 20 jaar tijd) terug te dringen.

26 november 2017: Viggo werd geboren

We gaan terug naar 26 november 2017: de dag dat ons tweede zoontje Viggo is geboren. Een zondagskind! Bevalling was snel en daar wil ik eigenlijk niet te veel over uitweiden, maar dat kan ik altijd doen als daar interesse naar is 😊.
Viggo was echt een droppie; heel lief, vrolijk en blij. Geen goede slaper, maar dat lijken ze bij ons allemaal niet te zijn.  Ook spuugde hij erg veel en hebben we meerdere keren een lactatiekundige op bezoek gehad. Ik gaf volledig borstvoeding en we konden eigenlijk geen oorzaak vinden voor het spugen.
Maar goed, dit waren allemaal kleinigheden en we genoten volop van hem.

Toen Viggo 3 maanden was, kreeg hij eczeem

Toen Viggo 3 à 4 maanden was, kreeg hij eczeem. Hij had altijd al last van een droge huid, maar nu kreeg hij overal plekken. We zijn hiervoor met hem in behandeling geweest bij de dermatoloog in het ziekenhuis en kregen hiervoor verschillende zalfjes en krabpakjes voorgeschreven. Vanwege alle verhalen over het smeren van hormoonzalf zijn we hier heel terughoudend mee geweest en de overige zalfjes hielpen eigenlijk niet. We bleven hier dus een beetje mee aan modderen, maar het werd niet echt beter. Hij leek echter geen jeuk te hebben, dus het leek niet alsof hij er nou zo’n last van had.

Juni 2018: Vakantie in Spanje

In juni 2018, toen Viggo 6 maanden oud was, gingen we op vakantie naar Spanje. We hadden daar een bruiloft van een hele goede vriendin en daarvoor gingen we lekker op een camping genieten met zijn 4tjes en oma. Vlucht ging goed en eenmaal daar was het heerlijk. Het enige lastige was dat we Viggo niet of nauwelijks konden insmeren met zonnebrandcrème wegens zijn eczeem en dus eigenlijk constant uit de zon moesten houden. Je kunt je wel voorstellen dat dat lastig was om voor elkaar te krijgen en we dus heel de dag in de weer waren met hoedjes en parasols.

Voor de eerste keer een stukje ei leidde tot anafylactische reactie

En toen was het zover: 10 juni 2018.
Bij het 6-maandenconsult in het consultatiebureau was ons geadviseerd om te starten met het geven van hapjes (daar waren we al mee begonnen) en ook ei en pinda te gaan geven. Er zouden nieuwe wetenschappelijke bevindingen zijn waarbij duidelijk werd dat je JUIST WEL pinda en ei moet geven aan baby’s onder 1 jaar om allergieën te voorkomen. We vonden het een vreemd advies aangezien bij ons oudste zoontje juist werd verteld dat we moest wachten tot 1 jaar (en we dit ook gedaan hebben). Ik vroeg nog expliciet of hij hier geen allergische (of erger nog: anafylactische) reactie op kon krijgen, maar de verpleegkundige garandeerde me dat hij nog te jong was en dat dit absoluut onmogelijk was. Nou ben ik altijd een enorme nerd geweest wat betreft opvolgen adviezen voedingscentrum (zowel advies voor zwangere vrouwen als baby’s); dus ik vertrouwde blind op het advies van het consultatiebureau.
Daarom dachten we op het bewuste moment- de ochtend van 10 juni 2018 in Spanje- “Laten we Viggo een klein stukje gekookt ei geven.” Het eiwit, want dat leek beter om mee te beginnen dan het eigeel.

Hij at het gewoon op en leek het lekker te vinden. Eerlijk gezegd at hij alles wat we hem tot nu toe gaven (groente en fruit).
Gelijk daarna werd Viggo hangerig en hij leek moe, dus we legden hem in bed. Hij ging echter niet slapen, maar lag een beetje te kermen, wat niks voor hem was. Dus we haalden hem er weer uit en toen zagen we dat hij helemaal opgezwollen was (met name zijn oren). Hij begon te niezen en te snotteren en te spugen en bleef opzwellen en was helemaal rood. Zijn voetjes werden ook blauw en dik.

Met spoed naar ziekenhuis wegens anafylactische reactie

Mijn vriend is naar de campingdokter gerend en we moesten met SPOED naar het ziekenhuis. Een ambulance was onze kant op, maar die zou te laat zijn, dus de dokter adviseerde ons om in de auto te springen en die kant op te rijden. We hadden alleen geen auto, dus de ober heeft ons gereden met de dokter ernaast en wij op de achterbank. De dokter had het overhemd van de ober uitgetrokken om uit het raam te zwaaien. We zijn echt letterlijk op de andere helft van de weg naar het ziekenhuis gereden. Maar Viggo bleef spugen en op een gegeven moment viel hij elke keer weg en de dokter bleef maar roepen: “Hou hem wakker, hou hem wakker!” Ik voelde hem wegglijden op mijn schoot en ik schreeuwde tegen hem en op een gegeven moment sloeg ik hem echt keihard in zijn gezicht om hem erbij te houden.
Wij waren inderdaad eerder bij het ziekenhuis dan de ambulance bij ons; de dokter trok Viggo uit mijn armen en rende met hem naar binnen. Daar stond al een heel traumateam klaar en hebben ze hem adrenaline gegeven om de anafylactische reactie te stoppen…. en toen was de hel over.

Geef zo vroeg mogelijk pinda en ei aan je baby!

Ik schrijf dit een paar dagen later omdat ik toch moest bijkomen van het schrijven van dit stuk. Maar feit is dat ALLES goed is met Viggo! Hij is nu 2 jaar en nog steeds anafylactisch voor ei, maar er is ook erg veel goed nieuws.

De conclusie van dit verhaal is waarschijnlijk heel anders dan je verwacht, want mijn persoonlijke advies is namelijk helemaal niet om maar geen ei en pinda te geven aan baby’s onder 1 jaar. Nee, mijn advies is juist om ZO VROEG mogelijk allergenen aan te bieden aan zuigelingen. Maar er zijn wel een paar voorzorgsmaatregelen voor baby’s met eczeem of die een eerdere reactie hebben gehad.

Ik vertel jullie in de volgende blog waarom dit mijn persoonlijke advies is en wat er gebeurde met mij en Viggo na deze traumatische ervaring.

Ik wil jullie graag vragen om dit artikel te delen en mail me alsjeblieft als je feedback of nog vragen hebt op info@vinimini.nl.

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je wilt weten als de nieuwe blog online staat.

Heel veel liefs,
Laurie

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like