Alles over het allergeen kippenei

Nog 1 van de 14 wettelijke voedselallergenen in Europa: het kippenei.
Net als bij de pinda is het advies: geef je baby ei voor de leeftijd van 8 maanden om zo een allergie te voorkomen!
Eieren zijn natuurlijk heerlijk en worden veelvuldig gebruikt in Nederland en andere landen in Europa en de rest van de wereld.

Aan de andere kant is het kippenei berucht als één van de producten waar veel baby’s en kinderen op jonge leeftijd allergisch voor zijn. De reacties kunnen heel ernstig zijn en leiden tot een anafylactische shock.

Helaas heb ik hier zelf ervaring mee met mijn zoontje; en daarom zal ei voor mij altijd een lastig product zijn en blijven.
Voor Viggo zijn aanval, at ik zeker 3 eieren per week en kon ik echt genieten van een eitje in het weekend. Nu zijn eieren een verboden product bij ons in huis en alle producten waar eieren in verwerkt zijn. En daar schrik je echt van; waar dat allemaal in zit! Lees hieronder waar dat allemaal het geval is.

Er is al erg veel te vinden over eieren, dus ik beperk me hier tot een paar belangrijke punten.

WAT IS EEN KIPPENEI?

Een kippenei is een voedingsmiddel dat veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten.

WAAR KOMT HET KIPPENEI VANDAAN?

Kippen en eieren worden overal ter wereld gehouden. De eieren die hier verkocht worden, komen bijna alleen uit Nederland en wij exporteren ook heel veel eieren naar het buitenland. Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters. Deze code is wettelijk verplicht en moet dus op elk ei staan. Hier staat ook de landcode op, waar je dus op kunt zien waar jouw ei vandaan komt (NL=Nederland).

VOEDINGSWAARDE VAN EEN EI

Eieren staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten (12%). Het eten van 2-3 eieren per week past daarom ook in een gevarieerde voeding. 

1 VAN DE TOP VOEDSELALLERGENEN

Het ei is 1 van de topallergenen in Europa en kan vooral bij kleine kinderen tot ernstige allergische reacties leiden.

EI-ALLERGIE BIJ KINDEREN

Ongeveer 2% van de kinderen in Nederland is allergisch voor ei.

EI-ALLERGIE BIJ VOLWASSENEN

Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar, maar gelukkig groeien wel veel volwassenen over hun ei-allergie heen.

KRUISREACTIES MET EI

Er zijn geen kruisreacties bekend (voor zover ik weet) met andere voedingsmiddelen, maar er kan wel een kruisallergie zijn met vogelpoep en vogelveren.

WAT STAAT ER OP EEN ETIKET ALS ER EI IN ZIT?

De volgende namen voor ei kun je tegenkomen op een etiket:

  • Albumine
  • Avidine
  • Conalbumine
  • Eigeel
  • Eipoeder
  • Eiwit
  • Fosfatidylserine
  • Fosfolipiden
  • Globuline
  • Lecithine (E322)
  • Lipovitellin
  • Livetine
  • Lysozyme (E1105)
  • Ovalbumine   
  • Ovoglobuline
  • Ovomucine
  • Ovomucoïd
  • Ovosucrol
  • Ovotransfarine
  • Phosvitine
WAAR ZIT HET ALLEMAAL IN?

Ei komt in erg veel producten voor. Zie hieronder een lijst waar ei in verwerkt kan zijn:

  • Aardappelpuree
  • Advocaat
  • Bavarois
  • Beschuit
  • Bouillon
  • Brood
  • Cake(mix)
  • Chocolade/ bonbons
  • Crèmes
  • Cremovo
  • Deegwaren
  • Donuts
  • Dressing
  • Gebak (onder meer de Zoen)
  • Gepaneerde gerechten
  • Glanslaagje op brood, banket, ovenschotels
  • Halvarine   
  • Hartige taarten
  • IJs
  • Kaas(fondue)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Koek (bijvoorbeeld sprits, kattetongen)
  • Kroketten
  • Kroepoek
  • Loempia
  • Marsepein
  • Marshmellow
  • Mayonaise/ fritessaus
  • Meringue
  • Omelet
  • Ontbijtgranen
  • Paneerlaagje
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/ poffertjes
  • Pasta   
  • Paté
  • Pudding
  • Quiche
  • Salades
  • Sauzen
  • Schuimende dranken
  • Slasaus
  • Snacks
  • Snoep (spekjes/ schuimpjes)
  • Soepen
  • Soufflé
  • Surimi
  • Taart
  • Turks fruit
  • Vegetarische vleesvervangers
  • Vleeswaren
  • Vla, pap
  • Wafels
  • Wijn
  • Worst
  • Zoutjes
VERHITTING BIJ EI

Net als bij melk, maakt het bij ei wel uit of een ei rauw, gekookt of hoog verhit gegeten wordt.
Iemand die gekookt ei verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer (heftige) reacties op eiwit dan op het eigeel.

Bij Viggo is het zo dat we eerst gaan testen op hoogverhit ei (minimaal 15 minuten verhit op 160 graden). Als dat goed gaat, wordt aangeraden om hoogverhitte eiproducten te geven gedurende een jaar en daarna weer te testen op laagverhit ei (gekookt ei of ei in pannenkoek). Laat maar weten als je hier meer vragen over hebt!

Sommige mensen zijn ook bang voor het eiwit in vaccins, maar medicijnen en griepvaccins zoals in Nederland gebruikt zijn veilig voor kinderen.

Volgende keer: Hoe geef ik ei aan mijn baby?

Ik hoop dat dit je vragen over het allergeen ei beantwoordt.
Als je wilt weten hoe je nou het best ei kunt geven aan je baby, lees dan mijn volgende artikel.
Stuur me feedback over het artikel of als je nog specifieke vragen hebt naar info@vinimini.nl.

En vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief!

Groetjes!
Laurie

Bronnen:
Voedingscentrum
Stichting Voedselallergie
Allergenen Consultancy

Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like