Ben je zwanger en woon je in Amsterdam-Oost? Meld je dan hier aan voor het Vini Mini mini festival! Ben je zwanger en woon je in Amsterdam-Oost? Meld je dan hier aan voor het Vini Mini mini festival!
Startpagina / Pinda geven aan je Mini: hoe doe je dat? / Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?
Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?

Pinda geven aan je baby: hoe doe je dat?

80% van de allergieën kunnen voorkomen worden als je je baby pinda geeft voor de leeftijd van 8 maanden. Maar hoe geef je pinda's aan je baby??

In dit artikel is gebruik gemaakt van de officiële richtlijnen opgesteld door DAVO (Diëtisten Alliantie Voedselovergevoeligheid) en de sectie Kinderallergologie van de NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde).

3 verschillende routes voor het introduceren van pinda’s

Er zijn 3 routes mogelijk voor het geven van pinda’s aan je baby:

 1. Thuis- 3 staps
 2. Thuis- 6 staps
 3. Overleg met arts

Welke route & schema kies jij om pinda te geven aan jouw baby?

Om te bepalen welke route het meest passend is voor jouw baby hebben we, in samenwerking met de kinderarts-allergoloog van de Taskforce Preventie Voedselallergie, een beslisboom gemaakt.

Beantwoord de volgende vier vragen en zie welke route voor het geven van pinda & ei het beste past bij jouw Mini.

 1. Hoe oud is je baby?
  Onderzoek heeft aangetoond dat het introduceren van allergenen onder de leeftijd van 8 maanden de kritische grens is.
 2. Heeft je baby eczeem?
  Baby’s met matig tot ernstig eczeem hebben tot 8 à 24 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van een voedselallergie.
 3. Heeft je baby eerdere reacties gehad op voeding?
  Als je baby al eerder een acute reactie heeft gehad op een ander voedingsmiddel, is het risico op een reactie op een ander allergeen ook hoger.
  Met acute reactie wordt hier een IgE-gemedieerde reactie bedoeld, waarbij een reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. De klachten ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht), acuut braken, rode tranende ogen en loopneus en piepende in- of uitademing. Pukkeltjes die de volgende dag ontstaan of buikpijn 4 uur na het eten zijn dus geen tekenen van een IgE-gemedieerde allergie.
 4. Is er angst voor introductie of zijn er allergieën in het gezin?
  Er kan angst zijn bij de ouders wegens allergieën of reacties in het gezin. 

Doe hier de test!

  Thuis 3-staps schema voor het geven van pinda

  Als je baby jonger is dan 8 maanden en er geen risicofactoren zijn zoals eczeem of eerdere reacties op voeding, dan kun je thuis gewoon pinda’s geven via dit schema.
  Je voegt dan gedurende 3 dagen; in 3 stappen oplopende hoeveelheden pindakaas toe aan het babyhapje. Hiervoor kun je dit schema gebruiken, opgesteld conform de richtlijnen van DAVO-diëtisten en ook te vinden op de website van het Voedingscentrum.

   

  Thuis- 6 staps schema voor het geven van pinda

  Is je baby jonger dan 6 maanden, maar je baby heeft matig tot ernstig eczeem; of je baby is jonger dan 8 maanden, maar er is angst voor introductie; dan kun je thuis pinda’s geven via een aangepast 6-staps schema.
  Je voegt dan gedurende 2 dagen; in 6 stappen oplopende hoeveelheden pindakaas toe aan het babyhapje. Hiervoor kun je dit schema gebruiken, opgesteld door DAVO-diëtisten.

  Tips voor het geven van pinda aan je baby:

  • Zorg dat je baby eerst goed een hapje kan eten.
   Begin met 4 maanden met het aanbieden van geprakte groente en fruit. Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven en dit 10 keer aan te bieden. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen. Als dit goed gaat, kun je andere groente- en fruitsoorten proberen.
  • Informeer van tevoren uw jeugdarts, huisarts of consultatiebureau
  • Uw behandelaar heeft u verteld bij welke acute reacties u moet stoppen (zoals o.a. acute huiduitslag, hevig braken, acuut hoesten, benauwdheid). Handel bij reacties zoals van tevoren afgesproken met de behandelaar en neem zo nodig contact op met een arts. Maak indien mogelijk foto’s van de (huid) reactie. Indien u allergiemedicatie heeft gekregen: dien deze volgens instructie toe.
  • Zorg dat je met de introductie vroeg op een doordeweekse dag start. Mocht er toch een reactie komen, dan kun je altijd de huisarts bellen.
  • Houd het nummer van de huisarts bij de hand & eventuele voorgeschreven medicatie
  • Zorg dat je baby niet ziek is als je gaat starten met het introductieschema
  • Zorg dat het eczeem onder controle is als je gaat starten met het introductieschema
  • Geef pindakaas zonder stukjes pinda en liefst 100% pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker
  • Roer de pindakaas door het hapje heen. Maak dit zo nodig fijn met de blender of staafmixer
  • Zodra je kind brood eet, kan pindakaas als beleg op brood gegeven worden

  Conclusie: Blijf wekelijks pinda aan je baby geven om een pinda-allergie te voorkomen!

  Als je alle stappen doorlopen hebt, is je kindje niet allergisch! Zorg dan wel dat je daarna:
  > Wekelijks 3 theelepels pindakaas BLIJFT geven tot je baby 1 jaar is, omdat er anders toch nog een pinda-allergie ontwikkeld kan worden.

  Overleg met arts hoe je pinda kunt geven aan jouw baby

  Is je baby ouder dan 8 maanden; heeft je baby ernstig tot matig eczeem of is er een eerdere reactie geweest op een ander voedingsmiddel, dan is de aanbeveling om in het ziekenhuis de pinda’s te geven aan je baby.
  Als er allergieën in het gezin zijn of er een andere reden is dat je het spannend vindt om thuis te introduceren, overleg dan met de arts wat de beste route is.