📨GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP STARTKIT + OPVOLGKIT 📨 📨GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP STARTKIT + OPVOLGKIT 📨
Startpagina / Blog / Hoe weet je waar welk allergeen in zit?
Hoe weet je waar welk allergeen in zit?

Hoe weet je waar welk allergeen in zit?

Hoe herken je allergenen in een product? Hoe weet je in welk brood, koekje of hapje ei of noten zitten? Hoe staat het op het etiket?

De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken (de 14 voedselallergenen zoals hieronder vermeld) extra duidelijk benoemd moeten worden voor de consument.

Top 14 voedselallergenen

Waar vind je allergeneninformatie op een etiket?

Deze 14 allergenen moeten duidelijk en expliciet op elk etiket van een voedingsproduct in Europa vermeld worden. In principe moet het dus simpel zijn om te zien wat je kind wel en niet mag als deze een allergie heeft.

Een etiket is opgebouwd uit een voedingswaardetabel en een ingrediëntenspecificatie, waarbij de laatste relevant is voor mensen met allergieën.

Welke allergenen in een product zitten, is te zien op de ingrediëntenspecificatie

Om te weten welke allergenen er in een product zitten, moeten we kijken naar de ingrediëntenlijst op het etiket. Daar moeten de 14 allergenen specifiek en in een ander lettertype op staan, zodat meteen duidelijk is welke allergenen erin zitten.
De allergenen zijn vaak vet gedrukt, onderstreept, in hoofdletters of cursief gedrukt.

Een andere manier om allergenen aan te duiden op een etiket; is het apart vermelden van allergie-informatie. Dit is eigenlijk nog beter, aangezien het dan uitgeschreven wordt voor je. 

Wat betekent "sporen van" allergenen op een etiket?

Sommige bedrijven benoemen het ook als er “sporen van een allergeen” in het product zitten. Hiermee waarschuwen ze dat andere allergenen ook in dezelfde productielocatie gebruikt kunnen zijn en er dus mogelijk sporen van in het product zitten.

Allergenenwetgeving in de horeca

Volgens de Etiketteringswet is elke horecaondernemer sinds 13 december 2014 verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. Dat geldt voor lunchrooms, restaurants en snackbars; maar ook voor bakkers en slagers.

Voor zowel verpakte als onverpakte producten bestaat de verplichting om consumenten te kunnen informeren over aanwezige allergenen.
Dus vraag gerust om een allergenenspecificatie of een mondeling advies!

Het blijft natuurlijk altijd risicovol om met een allergisch kind uit eten te gaan; ook omdat er sprake kan zijn van kruisbesmetting.

Bel altijd van tevoren naar het restaurant om te overleggen en zorg ervoor dat je een adrenalinepen bij de hand hebt.

Voedselallergie in de rest van de wereld

De bovengenoemde 14 voedselallergenen moeten vermeld worden op etiketten van voedingsmiddelen in Europa.

Sommige allergieën komen vaker voor in bepaalde geografische gebieden, waarschijnlijk veroorzaakt door verschillen in voedingspatronen. Zo komt sesamallergie veel voor in het Midden-Oosten en allergie voor selderij in het Mediterrane gebied, maar minder in onze streken.

Daarnaast worden in sommige delen van de wereld geen tarwe of gluten als wettelijk voedselallergeen aangeduid , maar bijvoorbeeld wel varkensvlees, perzik of mango.

Handige apps en tools voor mensen met een kind met een allergie

Klik hier voor een interactieve wereldkaart van de Universiteit van Nebraska waarop te vinden is welke allergenen verplicht vermeld moeten worden op het etiket van een specifiek land.

Er zijn ook apps waarmee je een etiket kunt scannen (in verschillende talen) en op die manier kunt zien of er een allergeen inzit. Soosee is hier een voorbeeld van.

Bronnen:
Voedingscentrum
Stichting Voedselallergie
Allergenen Consultancy
University of Nebraska-Lincoln
Koninklijke Horeca Nederland