Alles over het allergeen kippenei
Nog 1 van de 14 wettelijke voedselallergenen in Europa: het kippenei.
Net als bij de pinda is het advies: geef je baby ei voor de leeftijd van 8 maanden om zo een allergie te voorkomen!
Eieren worden veelvuldig gebruikt in Nederland en de rest van de wereld.
Kippenei is met name een product waar veel baby's en kinderen op jonge leeftijd allergisch voor kunnen zijn.
Wat is een kippenei?
Een kippenei is een voedingsmiddel dat veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten.
Waar komt het kippenei vandaan?
Kippen en eieren worden overal ter wereld gehouden. De eieren die hier verkocht worden, komen bijna alleen uit Nederland en wij exporteren ook heel veel eieren naar het buitenland. Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters. Deze code is wettelijk verplicht en moet dus op elk ei staan. Hier staat ook de landcode op, waar je dus op kunt zien waar jouw ei vandaan komt (NL=Nederland).
Voedingswaarde van een ei
Eieren staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten (12%). Het eten van 2-3 eieren per week past daarom ook in een gevarieerde voeding.
Één van de topallergenen
Het ei is één van de topallergenen in Europa en kan vooral bij kleine kinderen tot ernstige allergische reacties leiden.
Ei-allergie bij kinderen
Ongeveer 2% van de kinderen in Nederland is allergisch voor ei.
Ei-allergie bij volwassenen
Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar, maar gelukkig groeien wel veel volwassenen over hun ei-allergie heen.
Kruisreacties met ei
Er zijn geen kruisreacties (voor zover bekend) met andere voedingsmiddelen.
Wat staat er op een etiket als er ei in zit?
De volgende namen voor ei kun je tegenkomen op een etiket:
- Albumine
- Avidine
- Conalbumine
- Eigeel
- Eipoeder
- Eiwit
- Fosfatidylserine
- Fosfolipiden
- Globuline
- Lecithine (E322)
- Lipovitellin
- Livetine
- Lysozyme (E1105)
- Ovalbumine
- Ovoglobuline
- Ovomucine
- Ovomucoïd
- Ovosucrol
- Ovotransfarine
- Phosvitine
Waar zit ei in?
Ei komt in erg veel producten voor. Zie hieronder een lijst waar ei in verwerkt kan zijn:
- Aardappelpuree
- Advocaat
- Bavarois
- Beschuit
- Bouillon
- Brood
- Cake(mix)
- Chocolade/ bonbons
- Crèmes
- Cremovo
- Deegwaren
- Donuts
- Dressing
- Gebak (onder meer de Zoen)
- Gepaneerde gerechten
- Glanslaagje op brood, banket, ovenschotels
- Halvarine
- Hartige taarten
- IJs
- Kaas(fondue)
- Kant-en-klaar maaltijden
- Koek (bijvoorbeeld sprits, kattetongen)
- Kroketten
- Kroepoek
- Loempia
- Marsepein
- Marshmellow
- Mayonaise/ fritessaus
- Meringue
- Omelet
- Ontbijtgranen
- Paneerlaagje
- Paneermeel
- Pannenkoeken/ poffertjes
- Pasta
- Paté
- Pudding
- Quiche
- Salades
- Sauzen
- Schuimende dranken
- Slasaus
- Snacks
- Snoep (spekjes/ schuimpjes)
- Soepen
- Soufflé
- Surimi
- Taart
- Turks fruit
- Vegetarische vleesvervangers
- Vleeswaren
- Vla, pap
- Wafels
- Wijn
- Worst
- Zoutjes
Verhitting bij ei
Net als bij melk, maakt het bij ei wel uit of een ei rauw, gekookt of hoog verhit gegeten wordt.
Iemand die gekookt ei verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer (heftige) reacties op eiwit dan op het eigeel.
Sommige mensen zijn ook bang voor het eiwit in vaccins, maar medicijnen en griepvaccins zoals in Nederland gebruikt, zijn veilig voor kinderen